12
Пет, Апр
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Заради запушена от месеци тръба водата не може да бъде източена

Язовир Джемер ъгъл в свиленградското село Сладун прелива и е опасен. Водоемът е с площ от около 50 дка и е разположен в землищата на две села – Сладун и Михалич. При една по-сериозна приливна вълна наводнението е неминуемо.

Селяните пък негодуват, че не могат да поливат градините си с насаждения, тъй като до неотдавна язовирът се е използвал и за напояване. Многократните опити да бъде решен проблемът с преливането засега са неуспешни. Сменен е голям изпускателен кран Ф 500. Тръбата е под язовирната стена и е дълга 90 – 100 метра. Опитали се да пуснат крана през януари т. г., но напразно – не протекъл.

Смята се, че през есента някъде отгоре по дерето е бил изпуснат друг язовир и водата е домъкнала всякакви боклуци, повечето от които – изхвърлени от недобросъвестни хора: найлони, клони, пластмаса, които буквално са запушили и затлачили тръбата с диаметър Ф 500. От Общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“ нееднократно се опитвали да изпуснат язовира, но без резултат. От Пожарната също са правили опити да отпушат тръбата, но неуспешно. Явно е необходимо да бъде докарана специална машина, която да продуха и отпуши тръбите. Иначе няма друго решение.

СМ

Б. р. Снимката е илюстративна.