28
Сря, Фев
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Около 50 родители се събраха днес в 11:00 ч. пред сградата на Общинска администрация в Свиленград, за да подкрепят протестите в цяла България под мотото „Код: черно“. Исканията на всички бяха по-добро бъдеще за децата. Тукашен инициатор е 20-годишната Франческа Атанасова.

Протестът продължи малко повече от половин час. Той премина мирно – без бурни скандирания, речи и плакати. Точно в 11:30 ч. присъстващите, които си носиха свещи, ги запалиха и с едноминутно мълчание погребаха символично бъдещето на България и в частност това на децата, живеещи тук.

„Настояваме за спешна промяна в политиката на държавата спрямо децата, за детски надбавки за всяка работеща майка без оглед на доходите ѝ, повече подкрепа за децата, останали без един родител, а при нужда от лечение на дете в чужбина, държавата да заплаща цялата му стойност“, заяви Франческа пред „Старият мост“. Според друг от протестиращите, ако сега не сме се обединили като народ, след 30-ина години нямало да ни има. Майка на дете пък, приковано в инвалидна количка, разказа пред екипа ни за борбата им с Фонда за лечение на деца в чужбина и как не са получили помощ от държавата.

Всички присъстващи се разбраха, ако управляващите не обърнат внимание на исканията им, протестите да не стихнат.

СМ