18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Одрусаха с 6 бона бракониери на риба. Забраняват риболова от 15 април

Мъж и жена са били спипани да ловят шарани с харпун на Ардата. Бракониерският тандем станал жертва на проверка на инспектори от ИАРА-Хасково. Рибните ченгета нанесли своя удар след сигнал от съвестни балъкчии.

На местопрестъплението униформените се натъкнали на две лица, които сръчно се прицелвали по шараните, илезли досами брега, за да изхвърлят хайвера си. Харпунът бил конфискуван. На нарушителите пък е съставен акт от 2 хиляди лева за нерегламентиран стопански риболов. Също по сигнал ченгетата спипали други бракониери да хващат риба с мрежи пак на Ардата. Нарушителите „олекнали“ с 4 хиляди лева акт, а трите мрежи били конфискувани. Уловените шарани с общо тегло 55 кг са освободени.

Впрочем, любителският риболов се забранява от 15 април, съобщиха от ИАРА-Хасково. Забраната е на основание Закона за рибарството и аквакултурите и се прилага ежегодно през размножителния период на пролетно-летните видове. Ветото е до 31 май. Изключение от правилото са някои видове риба, чийто улов е бил преустановен по-рано. Това са щука и распер, забранени до 1 май, и бяла риба - до 15 май. За любителите рибари има оставени язовири на територията на област Хасково, където те ще могат да упражняват хобито си - „Орешец“, „Доситиево“ и „Девин дере“ (Райкова могила).

По време на забранителния период контролът по водоемите ще бъде засилен, подчертаха от ИАРА-Хасково. На нарушителите ще бъдат съставени актове. Бракониер с въдица ще трябва да се бръкне в джоба с от 1 500 лв. до 3 000 лв. За мрежарите санкциите са още по-солени – от 3 до 6 хил. лв. За любителите риболовци от ловно-рибарското дружество в Свиленград има свободни водни обекти, съобщи председателят на дружеството Петър Вангелов. Това са яз. „Мелницата“ край Студена, „Кавак дере“ край Свиленград и „Кюи дере“ край Райкова могила. В тях в края на април ще бъдат пуснати около 10 000 шаранчета по 40 – 45 гр. всяко. Това е наша редовна практика, сподели Вангелов. Надяваме се голям процент от рибките да оцелеят и наесен вече да стават за ловене.

Диляна ЦВЕТКОВА