Общество
Инструменти
Шрифт

Министърът на вътрешните работи е подведен

- Г-н Игнатов, защо според Вас бяхте дисциплинарно уволнен?

- Заради получена жалба против мой подчинен, според която той е получил подкуп. Поводът да ми бъде наложено дисциплинарното наказание „Уволнение“ е, че не съм докладвал на началника си за корупционната проява. Истината е, че аз разбрах за взетия подкуп именно от моя началник, който бе получил жалбата. Преди това не знаех, че в конкретната гранична проверка, която служителят е извършил, е имало и даване на пари.

- Твърдите, че не сте знаели за корупционната проява на вашия служител?

- Да, за случая ми бе докладвано, че са проверени български граждани, превозващи бетонобъркачка, за която не са представили документ за произход. Полицаят, извършил проверката, се усъмнил, че бетонобъркачката е обект на кражба от Гърция и поискал фактура или друг документ, удостоверяващ, че същата е закупена. Първата версия на лицата, които я превозвали, била, че са я намерили на боклука, впоследствие твърдели, че им е подарена от гръцки гражданин. Така и не бяха представили никакви документи, показващи на кого е въпросната бетонобъркачка.

- Собственикът на бетонобъркачката обаче твърди обратното, че имала всички необходими документи за внос. Вярно ли е, че по-късно Ви се е оплакал от полицая, а Вие сте го заплашили?

- Такова твърдение не е вярно. При мен дойде господин Красен Кръстев, който твърдеше, че е собственик на бетонобъркачката, десетина дни след този случай. Той имаше претенции срещу същия полицай, извършил по-рано проверката на лицата с бетонобъркачката. На Кръстев му бе съставен Акт по чл. 7 от ЗБЛД, тъй като личната карта, която представил за проверка на гишето, бе счупена на няколко места. Тезата му тогава беше, че полицаят я е счупил току-що, като отмъщение за това, че Кръстев подал сигнал за корупция при случая с бетонобъркачката. Отговорих му, че ясно личат замърсяванията в пукнатините на картата, което е доказателство, че счупванията не са от сега, а поне от няколко дни. Това означава, че той клевети полицая. При което Кръстев смекчи тона и каза, че може и той да си е счупил личната карта, но това не било проблем. Истинската причина да му бъде съставен акт била ситуацията с бетонобъркачката, а не счупванията по личния му документ. Тогава го попитах защо не се е обърнал към мен при пререканията му с полицая в предишния случай, при което той със съжаление отговори, че е трябвало да го направи. Отчетох факта, че не е уведомил мен за проявата на служителя, като грешка, но не съм го заплашвал по никакъв начин.

- Имахте ли преди това други наказания?

- Имал съм други по-малки дисциплинарни наказания, които съдът отмени, отново поради факта, че вината ми бе вменявана, както сега. Веднъж предишен ръководител на дирекцията в Смолян се опита да ме преназначи в Елхово, зад което отново личаха опити за незаконна дейност на ГКПП „Капитан Петко войвода“. Тогава сигнализирах Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към НС.

- Преди 3 години за корупция бяха уволнени 8 полицаи от ГКПП „Капитан Петко войвода“. Защо се стига до тези крайни мерки тук?

- Целта на ръководството на РДГП – Смолян по техни думи е да бъде подменен целият състав на пункта. Получих много тревожни сведения от различни хора – служители и цивилни граждани за съмнително поведение и нерегламентирани контакти на ръководни служители от РДГП – Смолян с лица от криминалниня контингент. По получена информация, високопоставени служители от Смолян са заинтересовани от това да бъда освободен от поста си, тъй като съм разкрил доста опити за престъпления. Явно преча на заинтересовани служители да печелят големи доходи от незаконна трансгранична дейност.

- ГКПП „Капитан Петко войвода“ е вътрешна граница на ЕС. Защо смятате, че е толкова невралгичен и предполага корупционна среда?

- Заради наличието на няколко милиона мигранти от Близкия Изток и Африка в Република Гърция, които търсят нелегални пътища към Западна Европа. По думите на източниците ми, целта е да бъда заменен с „удобен“ човек, който да съдейства за организирането на нелегален канал за трафик на мигранти от Гърция през България, към Западна Европа. От тази дейност се печелят изключително високи доходи, което я прави много привлекателен бизнес. Фактът, че съм уволнен за това, че не съм докладвал някаква проява, която още е в процес на изясняване и проверка, като дори не е установено дали изобщо е налице нарушение, което да съм „прикрил“, потвърждава тази информация.

- Има ли и други наказани във връзка с този случай?

- Не. Обвиненият в корупция служител и останалите от неговата смяна са на работа, като само аз бях отстранен от длъжност цели 5 месеца, след което уволнен. Това потвърждава, че случаят с корупцията на мой подчинен бе използван лично срещу мен като повод да бъда освободен. Дори не бе изчакан резултатът от разследването на този случай. Явно е решено да се справят с мен, като ме уволнят, тъй като предишният опит да бъда преместен на друго място също, както и наказанията, не успя.

- Ще обжалвате ли дисциплинарното си уволнение в съда и убеден ли сте, че ще защитите правата си?

- Разбира се, че ще има съдебен спор. Тук не става въпрос само за моите права, но и за уронване престижа на МВР, както и за разклащане доверието в институцията, призвана да пази границата на страната. Министърът на вътрешните работи е подведен, като ми е вменена вина и в случая той несъзнателно улеснява постъпките към създаването на канал за трансгранична престъпност. Служителите на пункта също реагират на случващото се, като един вече напусна, въпреки че бе наскоро назначен, други депозираха заявления за преместване. На последния обявен конкурс дори нямаше нито един кандидат за работа на ГКПП. Всички служители явно споделяха крайно неудовлетворение от случващото се с мен още преди да бъда уволнен и като резултат микроклиматът и мотивацията им бяха сведени до недопустимо ниски нива. Това състояние ще доведе до неприемливо ниски резултати в работата и няма да закъснеят допуснатите слабости. Това вреди и на работата на останалите служби на пункта. Напрежението на пункта е извън допустимите нива и това неминуемо ще се отрази пагубно на контрола. Особено със засилването на пътникопотока през лятото и с потока от така наречените гастарбайтери. Прогнозирам големи проблеми в проверките на пункта и няколкочасово чакане на опашката от автомобили през летния сезон.

Интервюто взе: Николай Колев