14
Нед, Юли
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Милко Кирев работи по темата „Контрол на детската миопия чрез меки мултифокални контактни лещи“

Проект на свиленградчанина Милко Кирев достигна до национален финал на престижния международен конкурс „FORCE“. Надпреварата е предназначена само за студенти по оптометрия, какъвто е и Милко. Това е годишно състезание с научноизследователска цел на тема контактни лещи, организирано от световния лидер в производството на контактни лещи „CooperVision“.

Идеята на организаторите е да се разчупи стандартното мислене на студентите, които трябва да развият своята креативност, работейки по собствени проучвания в тази сфера. Началото на конкурса е поставено през 2012 г., като за първи път тази година на страната ни е гласувано доверие да се включи в него.

Финалът в България бе на 22 март в новотел „София“. Проектът на нашето момче се състезава с още три за голямата награда – да представи страната ни на Европейския финал на конкурса. Малко не достигна на Милко да спечели, като разработката му на тема „Контрол на детската миопия (късогледство) чрез меки мултифокални контактни лещи“ се отличи според 4-членното жури с висок професионализъм, задълбоченост на изследваната тематика и използването на иновативни методи.

Интересът ми по темата се зароди през май м. г., когато бях поканен заедно с още студенти в един от заводите на фирмата, организатор на конкурса, в Будапеща, за да се запознаем с методиката и спецификата на производствения процес на контактните лещи, сподели Милко пред „Старият мост“. Той разбрал за този начин на използване на контактните лещи от други оптометристи и решил да задълбочи проучването си по темата и да се опита да изтъкне начина, техниките и ползите от този процес. „Главната грешка, която според мен ми попречи да спечеля конкурса, бе, че идеята ми хрумна импулсивно и участието ми стана доста набързо и нямах време да потърся ментор, какъвто имаха останалите участници. Погледнато от друга страна, обаче, работейки сам най-добре осъзнах пропуските си и на какво трябва да наблегна при бъдещи такива проекти“, подчерта още свиленградчанинът.

Милко Кирев завършва СУ „Д-р Петър Берон“ през 2013 г. с отличие. Миналата година се дипломира като бакалавър в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Оптеметрия“, а сега е първи (и последен) курс магистър „Оптометрия“ в същия университет.

Диляна ЦВЕТКОВА