21
Нед, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Цените на агнешко, козунак и яйца като лани. Животновъдите доволни от търсенето тази година

Всички детски градини днес боядисваха яйца. Малчуганите с нетърпение очакваха голямото украсяване да започне и с трепет се включиха в багренето.

Впрочем, за Великден цените на традиционните продукти – яйца, козунак и агнешко, противно на очакванията засега няма да се вдигат. Те остават като миналата година. Агнешкото се пласира за 13,50 – 14 лв./кг. Комплект дреболии за традиционната за празника дроб-сарма върви 6 – 7 лв.

По търговската мрежа се предлага и голямо разнообразие от традиционните за празника козунаци. Цените им са различни ( 2 – 2,50 лв.) в зависимост от грамажа и от вида им, дали са със стафиди или други добавки. Предлагат се и малки козуначета за по левче.

Още от понеделник хората започнаха да се запасяват с яйца, но вълната бе в сряда. По-големите размери се пласират за 20 - 25 стотинки бройката, а тези, които се рекламират като домашни, стигат и до 30 ст. За увеличение в цената и дума не може да стане, тъй като големите хипермаркети я подбиват, споделиха търговци по малките магазинчета. Повече от месец вече търговците са заредили и богат асортимент от бои за яйца. Обикновените вървят по 50 – 60 стотинки, но има и по-скъпи. Седефената, например, се пласира за 3, 5 – 4 лв. кутийката с 5 цвята в нея. Предлагат се и различни видове ваденки за украса на яйцата.

За разлика от миналата година, тази животновъдите са доволни от цената и търсенето. „Не мога да се оплача. Успях да продам всичката си стока топтан, и то на доста по-добри пари от лани. Пласирах агнетата на 5,20 – 5,30 лв./ кг на едро, а миналата година най-високата стойност бе 4,70 лв./ кг“, сподели пред „Старият мост“ Надя Дичева. И други нейни колеги изразиха задоволството си. На дребно пък добичетата от тукашни стада се пласират за 6 лв./кг живо тегло, но дни преди Великден намирането им бе почти невъзможно.

Кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“

организира за пореден път омбудсманът на България Мая Манолова. Идеята е да се подпомогнат хората, които няма да получат надбавка върху великденските си пенсии. Събраните от дарители средства  ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лева. Възрастните хора ще получават своите ваучери с месечната си пенсия . С тях пенсионерите, определени по списъци на НОИ, ще могат да пазаруват в 5 000 магазина в цялата страна. В Свиленград магазините са следните:

1. БИЛЛА, ул. „Димитър Благоев“ 5

2. ГРАНД МАРКЕТ ЖАНЕТ, ул. „Сан Стефано“ 1 А

3. „Граничар“, ул. „Граничар“ 49

4. Магазин за месо „Аякс“, ул.Алеко Константинов 21

5. Магазин хранителни стоки, ул. Кочо Честименски 7

6. Месо, ул. „Текстилна“ 14, в месопреработвателна фабрика

7. Скара за вкъщи, ул. „Генерал Скобелев“ 27

8. Фирмен магазин „Бурденис“, ул. „Тунджа“ 12

9. Фирмен магазин „Бурденис“, ул. „Христо Шишманов“ 45

10. Фирмен магазин „Бурденис“, ул. „Двадесет и трети септември“ 73

11. Хранителна борса, ул. „Генерал Скобелев“ 25