30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Великденски яйца от 12 различни вида птици - колкото са месеците в годината, 52 модела – колкото са седмиците в годината, изписани по 7 различни начина, колкото са дните в седмицата, са подредени в изложба-базар в музея в Свиленград.

Експозицията „Великденски писани яйца – традиции и иновации“, изработена от сръчните ръце на Добринка Костова, бе открита на 26 март. Голяма част от яйцата са копия на лазарски поли и престилки от фонда на музея в Елхово, където жената е главен уредник. Изработени са само с естествени материали. Всеки, който желае, може да си закупи от ограничения брой яйца, предоставени в музейния базар.

На 24 март пък свиленградският музей организира курс по писане на великденски яйца. Над 70 деца се включиха в съботната работилница, където учител бе Добринка Костова. Изписването на великденските яйца с писалка и восък е стара българска традиция, характерна за всички краища на България, разказа гостуващата уредничка на малчуганите. „Забравена“ за известно време, вековната техника се е съхранила във Велинград, Ихтиман и Самоков, а днес постепенно я възраждаме, допълни тя. След като разказа повече за обредността, съпътстваща Великден, традициите за боядисване на яйцето и неговата символика, жената обясни и техниката за боядисване с восъчна писалка.

„Най-напред яйцето, за да запази своите магически функции, тъй като е символ на Христовото Възкресение, се дели на две, защото денят има две части, след това на четири, защото има четири посоки в света и след това върху него започват да се гравират шевици“, обясни майсторката. Освен шевици, характерни за традиционните облекла, върху яйцата се гравират още надписи, цветя, пожелания… Всеки от присъстващите сам избра символите, които да изобрази, а след това боядиса своето яйце. В увлекателното занимание с голям ентусиазъм участваха и момчета. Интерес проявиха и възрастните, придружаващи децата, които също показаха своите творчески заложби и бяха очаровани от красотата на писаните яйца.

СМ