30
Пон, Ян
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

18-годишният Ясен Георгиев дава пълни гаранции за невъзможност за манипулиране

18-годишен свиленградчанин разработи проект, който в световен мащаб е уникален. Дванадесетокласникът Ясен Георгиев, заедно със свой съученик от Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи – град Правец, създаде софтуер за електронно гласуване, който на практика не може да бъде манипулиран.

Проектът носи името Voto. Той е от особено значение за Република България, понеже електронното гласуване в страната бе игнорирано заради опасения от евентуални манипулации на вота. За постижението на двамата им бе присъдено първо място на 10-ото юбилейно национално състезание по информационни технологии в Благоевград.

Ясен тази година е абитуриент в Националната гимназия в Правец. Досега е завоювал множество награди от различни конкурси по информационни технологии. Сега програмирането е негова страст, но се е занимавал успешно с театър и музика.

- Ясене, какво ново има около теб? С какво се занимаваш сега, освен с ученето и програмирането?

- Привет на всички читатели! Занимавам се с работа, работа и пак работа. За съжаление, време за учене почти не остава, но хубавото е, че имам още месец и половина до матурите, а това ми е предостатъчно, за да се подготвя прилично. Всъщност, това ще разберем когато видя резултатите (смее се). Все още съм част от GoodKnight - платформата за почасови детегледачки. Там нещата вървят нормално и тъй като съм човек, който постоянно търси предизвикателства, започнах работа по нов проект - цялостно решение за електронно провеждане на избори, при което е математически доказано, че е невъзможно вотът да бъде манипулиран. С този проект, заедно с моя съотборник Радослав Стефанов, участвахме в 10-ото национално състезание по информационни технологии в Благоевград, където грабнахме челното първо място.

- Разкажи какъв е този конкурс в Благоевград? Ти май си участвал и друг път в него?

- Състезанието е за ученици, ориентирани в информационните технологии. Има различни категории - за направа на видеоклипове, сайтове, интернет приложения и самостоятелни приложни продукти. Проектите се оценяват от национална комисия, която е съставена от преподаватели от Нов български университет, Югозападен университет, Технически университет - София и др. Ние участвахме в направлението „Самостоятелни приложни продукти”. В интерес на истината, за 5-а година участвам в това състезание. 5 участия - 5 челни места. Четири от които първи и едно второ. С тези резултати май мога да направя обучение „Как да печелиш в състезания по програмиране” (смее се).

- С каква точно разработка се представихте с твоя партньор?

- С Радослав сме в един клас в любимото училище НПГ по КТС - гр. Правец, за което неведнъж съм говорил. Супер свястно момче, което има постоянен глад за развитие. Обожавам такива хора! Може би и затова с него работим заедно. Проектът се казва Voto и е цялостно решение за електронно провеждане на парламентарни избори. Невъзможно е вотът на избирателя да бъде манипулиран. Също така, Voto може да спести доста финансови средства на държавата, тъй като хартия никъде не се ползва, а технологичните процеси са максимално оптимизирани.

- А как така не може вотът да бъде манипулиран?

- Използваме нашумялата през последните години Blockchain технология. В нея са приложени ефективни математически методи за съхраняване на данните, при които е невъзможно гласовете да бъдат променяни. Няма как да пропусна факта, че ментор ни е един светец в българската софтуерна индустрия - човекът, от когото започнах да уча програмиране през далечната 2009-та - Иван Ванков - Gatakka. Той стана шампион за 2018-та на една от най-големите технологични компании - IBM, в резултат на което по време на състезанието беше в Лас Вегас и изнасяше лекции за Blockchain пред 30 000 души в цял свят. С Радослав му благодарим ужасно много за помощта в научаването на тази така сложна материя!

- Какво отличава вашия проект от другите? Ще има ли практическо приложение? Има ли интерес към него от страна на фирми, институции и пр.?

- Ние сме едни от първите в световен мащаб, които правят нещо подобно. Преди 2 седмици в Сиера Леоне, държава в Западна Африка, се проведоха първите в света президентски избори, базирани на Blockchain технологията. Те са преминали успешно, което означава, че този „формат” работи. Още по-забавното е, че от Blockchain гледна точка нашият проект е дори още по-добър. Те използват криптовалути, което на моменти е проблем, а ние - не, с което можем да спестим допълнителни финанси на държавата. Това е и причината, поради която си вадим извода, че в момента ние разработваме най-добрия продукт за електронно гласуване в цял свят. Все още няма никакъв интерес от страна на инвеститори, тъй като просто не сме търсили. Инвеститорът търси възможно най-добрата инвестиция за него, а Voto ще бъда такава след като още малко го развием.

- Избра ли къде ще следваш?

- Все още не съм сигурен, но сериозно се замислям за Американския университет в Благоевград. Паралелно на състезанието си направих визита там и бях въодушевен от атмосферата в кампуса. Познавам няколко от техните завършили, които в момента са изпълнителни директори на големи компании както в България, така и в чужбина. Не знам, някак си усещам, че там трябва да продължа развитието си. Иначе като алтернативен вариант имам едно наум за Софийски университет и Техническия университет в София.

- Ти си изпълнителен директор даже на институт...

- Съосновател и технологичен директор съм на GoodKnight - платформата за детегледачки, която революционизира този бранш в София. Титлите звучат прекалено помпозно, но с прости думи казано - отговарям за технологичната част на проекта и комуникацията с клиенти.

- Национални медии се интересуват от теб, на какви теми?

- Октомври миналата година бях поканен в сутрешния блок на Нова да коментирам темата за споделената икономика и как да безопасно да участваме в нея. Може би месец след това от БНТ пожелаха да направят репортаж за GoodKnight и точно там беше второто ми участие за национална медия.

- Родителите ти uак се отнасят към твоите постижения?

- Родителите ми са едни необикновени хора. „Бъди оптимист, вярвай в себе си и не гледай другите.” Въпреки че не съм дете на някои влиятелни в обществото хора, тези три простички, но едновременно с това изключително мощни нагласи за света, които съм извлякъл от тях, постоянно допринасят са развитието и успехите ми. Какво друго да кажа за тях… просто невероятни! И двамата работят във фирма в автомобилния бранш, като баща ми е най-добрият специалист по автомобили в Свиленград и региона. Вярвам, че се гордеят с мен. На моменти ги усещам как за конкретно постижение са дори по-щастливи от мен самия. Но, родители, какво да ги правиш! :) Мамо, тате, обичам ви!

Интервюто взе: Стефка КОЛЕВА