05
Пон, Дек
20 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Изложба на мънистени гоблени бе подредена на 14 февруари във фоайето на НЧ „Просвета-1870“. Творбите са изработени от детската учителка към ДГ „Слънце“ Диана Стоянова. Експозицията бе открита с акустични изпълнения на Рок група „0379“, чийто солист е Диана. Десетки свиленградчани посетиха изложбата, която включваше 33 от най-хубавите творби на авторката.

Свиленградчанката от години шие гоблени. За нейн празник близка приятелка й подарила такъв, но от мъниста. Всичко започна оттогава, спомня си Диана. „Изработих Богородичката за нула време, тъй като много се запалих. Гобленът ме откъсва от всичко. Започна ли да бродирам и забравям за напрежението в ежедневието. Това е един вид терапия. Толкова ме вплита в себе си, че имам ли започнат гоблен, винаги бързам да се прибера у дома, за да го завърша по-бързо. След като избродирах Богородичката, избрах да изработя серия „Вино“, спомня си жената.

По думите й мънистените гоблени били много по-красиви от тези с конците. Самите мъниста превръщали картината в бижу. Освен това се изработвали по-бъзро, което ги правело още по-предпочитани от нея.

Диана сподели, че сега обмисля и свой проект. Тя мечтае да изработи мънистен гоблен с колаж на забележителностите на Свиленград.

Още интересни неща четете във в. "Старият мост". Търсете новия брой днес по магазините.

Диляна ЦВЕТКОВА