13
Съб, Юли
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

4 500 дка лозя притежава шатото, над 2 000 000 бутилки е годишното производство

Собственикът на „Катаржина Естейт“ Кристоф Трилински дойде специално от Франция, за да участва в традиционния ритуал по зарязването на лозята на шатото навръх Трифон Зарезан. Проливният дъжд, който се изсипа от небето, не попречи на събралите се на един от лозовите масиви на избата край Свиленград да отбележат празника. Някои споделиха, че от поне десетина години насам не е валяло на 14 февруари. Всички бяха категорични, че дъждът е на късмет и годината ще бъде берекетлия.

Ритуалното зарязване на лозята извършиха собственикът Кристоф Трилински, Цветелина Николова, управляващ директор на избата, Васил Козалиев, директор на „Катаржина Естейт“, и Пьотр Имах, директор на фирмата търговски представител на вината за Полша. Преди това отец Георги отслужи литургия, даде благословия за плодородие и пожела здраве и успех на служителите.

„Катаржина Естейт“ е една от емблематичните фирми не само в района, но и в България. Създадена е през 2006 г. Лозята на шатото са живописно разположени в местността „Бялата пръст“ около самата изба на площ от 300 хектара. Засадени са през 2004 г. след внимателно проучване на почвите и климатичните специфики на отделните парцели. Винарната притежава още 1 000 дка лозе край с. Белица, засадено през 2006 г., и 1 500 дка край с. Лозен, засадено същата година. Съотношението между червени и бели сортове е 70:30. Червените са: Мерло, Каберне Совиньон, Сира, Каберне Фран, Малбек, Темпранийо, Карменер и Мавруд. Белите са: Шардоне, Совиньон Блан, Семийон, Вионие, Мускат Отонел и Траминер. От 2012 год. гроздето в масива край Белица се отглежда като био земеделие. Капацитетът на избата е около 2 300 000 кг грозде, а годишно се произвеждат 2 000 000 бутилки, като 25% от продукцията е за износ.

Ежегодно белите и червени еликсири на „Катаржина Естейт“ носят куп отличия от престижни международни конкурси. Избата участва за първи път на винена надпревара през 2008 г. и печели златен медал за своя „Contemplations Chardonnay 2006“ на престижния SF Wine Competition. Същата година получава още 8 медала от различни конкурси по цял свят. За толкова кратко време продуктите на избата са успели да спечелят доверието и вкусовете на едни от най-изявените сомилиери по света. До този момент вината са удостоени с 270 медала от международни конкурси.

На „Катаржина Естейт“ е и първото българско вино, достигнало границата от 90 точки, която бележи най-добрите вина в света в класацията, известна като скалата Паркър. Признанието донесе вече наложилото се с множеството си отличия „Katarzyna Reserve“ 2008 и 2009. Дадените му 91 точки го поставиха в категория 90-95 точки, а именно изключително вино с невероятна комплексност и характер.

Емблематичните брандове на избата са „Question mark“, „ENCORE Syrah“, „Chopin“, „Twins“, „Halla“ и „Contemplations“. Други, също много популярни, са „Mezzek”, „La bella”, „Le Rose”, „Le Voyage”.От 2015г. избата произвежда био вино. През 2017г. Катаржина Естейт пусна на пазара виното Katarzyna Mavrud – 100% чист български сорт Мавруд, който се прие много добре на пазара.

Първото вино на „Катаржина Естейт“ е „Question mark“, като представянето му бе с работен етикет с голяма въпросителна на него. Без име. Без търговски етикет и дизайн. Екипът съсредоточи наличните време и усилия за създаване на възможно най-доброто вино и постави въпросителната към онези, които ще го опитат. Интересът към „Виното с въпросителната“ е толкова голям, че екипът на шатото единодушно решава да запази знака върху оригиналния етикет. Последва признанието – „Question mark” печели множество отличия от най-престижните международни конкурси.

Диляна ЦВЕТКОВА