24
Пон, Юни
20 Нови статии

Интервю
Инструменти
Шрифт

-         Г-жо Дякова, как ще коментирате материала на Нова телевизия, който беше излъчен във вторник вечерта?

-         Тези неща, в които журналистът ме обвинява, не съществуват. Беше направена проверка от инспектората на Министерски съвет. Няма такива неща.

-         В репортажа се посочват някои конкретни данни. През 2008 г. са били назначени 7 души на щат при нефункциониращ Бежански център, както и че сградата няма акт 14.

-         Много от представените данни бяха недостоверни. Журналистът ми цитираше имена, които въобще не фигурират. Сградата има акт 14. Имаше постановление на Министерски съвет от май 2008 г. за откриването на транзитен център, това може да се провери.

-         Тогава сигурно акт 15 липсва?

-         Да, акт 15 няма, но акт 14 има. На базата на това постановление на Министерски съвет, което е от май 2008 г., няколко месеца по-късно се обявяват конкурсите за държавни служители. Този журналист просто търсеше някаква сензация. Него не го интересуваха отговорите, които се дават.

-         Кое е сензационното според вас?

-         Твърди за някакво гориво, което съм изразходвала. Мен това много ме засегна, защото имам доста излишък, което е факт и го има документирано в агенцията. Търси се сензация. Имаше някакви поправени документи за зареждане, направи се справка в бензиностанцията. Там има дубликати на издадените фактури, провериха се и тези в агенцията. Освен това няколко души преглеждат всеки документ, който аз издавам. След това беше направена и проверка от инспектората. Такива злоупотреби и нарушения няма. Категорично няма такива неща, това вече е проверено.

-         Посочва се също, че назначените в Бежанския център служители са получавали заплати и бонуси като награди?

-         Да, което също не отговаря на истината. Имало е някакви надбавки за много малък период, които цялата агенция е получавала, а не са били наградени служители на центъра в Пъстрогор. Такова нещо няма.

-         Става въпрос, че са получавали заплати, без на практика да функционира бежанският център.

-         Получавали са, когато са били на обучение. Няма как човек да се води на обучение и да бъде командирован, а да не взема заплата. Те са в неплатен отпуск, но когато са си тук по къщите. А когато са на обучение, командировката не може да се оправдае, ако човекът е в неплатен отпуск. Това законово няма как да се получи.

-         Да, но едно обучение едва ли трае повече от 2-3 месеца.

-         Повече продължава, защото в агенцията си има база,  там няколко стаи са пригодени като хотелска част. В тях спят хората и са ангажирани през целия работен ден от 8,00 до 17,00 часа.

-         Говори се също за служебен автомобил и телефон, които сте имала, като за 10 месеца колата е пропътувала близо 20 000 км. Това така ли е?

-         Няма такова нещо. Лимитът на автомобила е за година. Аз съм приключила годината доста под максималния лимит, който ми е обявен за допустим през годината. Една проста елементарна сметка – всеки месец се ходи до София, едно отиване и връщане е от порядъка на 650-700 км. Това се знае. Годишният лимит е 20 000 км, а аз съм с 4-5 000 км под него. Това са абсолютни спекулации от страна на журналиста. Нито съм надвишила лимита, нито по някакъв начин съм злоупотребявала с тези неща. Това са цифри, които могат да се проверят и са проверени. Факт е, че аз съм под лимита. Разбираемо е, повечето ми ангажименти са свързани с пътуване до София, но въпреки това съм под лимита. В агенцията има практика, ако някой превиши определения от председателя лимит, да доплаща от личните си средства. Може да се направи проста сметка, проверени са командировъчните, когато съм ходила и съм се връщала, проверено е абсолютно всичко и в крайна сметка не мога да разбера защо от такива неща се търси сензация при условие, че четири души проверяват моите разходи. Аз не мога да направя никакъв разход, без те да си сложат подписа, че всичко е проверено.

-         А какво ще кажете за закупените телевизори и косачки?

-         Това касае агенцията. В длъжностната ми характеристика пише ясно, че аз не нося никаква финансова отговорност, не мога да закупя нищо. Нямам счетоводство, всичко ми се предоставя от агенцията. Аз мога само да дам предложение да се купи нещо, което искам.

-         От колко време сте в неплатен отпуск?

-         Периодично е, на приливи и отливи. Когато някой тръгне по служебен ангажимент в София, отпускът се прекъсва. Всичко е разпокъсано. В момента двама души са в София, останалите трима сме в неплатен отпуск. Винаги имаме хора, които са в неплатен отпуск. И това е от доста време. Двамата, които са в София, трябва да се приберат в петък и там ще си пуснат заявленията и от понеделник вече са неплатен.

-         Вие кога бяхте назначена?

-         В края на 2008 г., от около година. Сега ситуацията е неприятна, защото има доста спекулации в информацията, която се изнася.

Интервюто взе:

Николай КОЛЕВ