15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

През първите дни на 2018 г. данните от единствената измервателна станция в Свиленград показват много силна замърсеност на въздуха тук. При норма за фините прахови частици PM 2,5 30 mg/ куб. м и PM 10 – 50 mg/куб. м, в отделни часове пиковите стойности са 6 – 8 пъти по-високи от допустимото.

Както „Старият мост“ писа, основен замърсител са печките с въглища, дърва, в които някои граждани горят и автомобилни гуми. По този въпрос специално интервю за вестника даде специалистът по екологично право Свилен Овчаров. Отделно влияние оказват и географските и метеорологични особености.

Всяка година в Европа преждевременно умират 400 000 души заради лошото качество на въздуха. Това каза еврокомисарят за околната среда, морските въпроси и риболова Кармену Вела. Тук не се включват хроничните заболявания, които нашите граждани развиват, продължи Вела.

Важно е гражданите да знаят какво е замърсяването на въздуха по часове в реално време, защото това има сериозни последици за здравето на хората, особено за по-уязвимите: тези с хронични заболявания, децата и по-възрастните, потвърждават от Световната здравна организация и Европейската агенция за опазване на околната среда.

50 дyши cредно на ден yмиpат в Бългаpия заpади мpъcния въздyx, cочат данни на СЗО. Смъртността по този показател y наc е 3 пъти над средното за Европа.

*** Поместваме таблица за средните и пиковите стойности на фините прахови частици в Свиленград за първите 7 дни на тази година.

СМ