17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Димитър Караславов единствен тук инсталира сензорна станция за отчитане концентрацията на прахови частици. Хората, най-вече децата, хронично болните и възрастните, са изложени на сериозен здравен риск, водещ до редица заболявания и повишена смъртност. Особено опасно е горенето на гуми и въглища

 

Въздухът в Свиленград е един от най-замърсените на Стария континент, според показателите от сензорната станция за измерване на концентрацията на прахови частици, която нашенецът Димитър Караславов неотдавна инсталира на терасата в дома си. „Дишаме нещо страшно!“, е обобщението на Димитър, който ежедневно следи показателите.

Така например за 12 декември нивото на фините прахови частици PM 2,5 бе 41 mg/m3 при европейски стандарти за качество на въздуха 20 mg/m3 средногодишно. За PM 10 показателите същия ден са 64, т. е. повече от 30% от максимално допустимото дневно. Даже напоследък от Световната здравна организация са намалили стандартите за PM 2,5 на 20 mg/m3, което е два пъти повече. Така Свиленград почти се изравнява по замърсеност на въздуха с Истанбул за PM 2,5, където обаче има огромно производство и се движат милиони коли. Всъщност съвсем малко по-замърсен от свиленградския е въздухът в Димитровград. Наскоро Димитър Караславов научил, че преди близо две години гражданите на Щутгарт, Германия стартират проекта Luftdaten.info, за да насочат вниманието на всички към хроничните проблеми, свързани със замърсения въздух в техния град и хроничното нежелание на властите да вземат устойчиви мерки за решаване на проблема. Днес проектът работи в над 26 държави по света и една от тях е България.

В нашата страна пълна информация може да се намери на airbg.info, като целта на екипа е да покрие с най-малко 500 измервателни станции максимално голяма част от територията на населените места в България. Издирил информация в Интернет и бил възхитен от обстойните и достъпни обяснения. Снабдил се с апаратурата и сега за него е истинска кауза предприемането на по-бързи и ефикасни мерки за защита на човешкото здраве и околната среда. Всъщност нещата имат предистория.

Първоначално свиленградчанинът се опитал да накара хората да спрат тези, които горят гуми, за да продадат за вторични суровини телта, която остава. „Звънил съм на тел. 112 , с отдел „Екология“ в Общинската администрация съм говорил... Кметът каза че няма законов начин да го спрат тоя, дето пали гумите. Остава само ние да го спрем ... Сега разбрах, че ходи да предава телта в Любимец, но и там ще го гоним.“ Димитър е направил група във Фейсбук https://www.facebook.com/stopburningtires/, отпечатал е и информационен лист, който дал на изкупвателните пунктове. „Те естествено казват, че не изкупуват, а аз с очите си видях тел от гуми в един от складовете. Като ги питам това за какво ви е - гледат ме странно! А пунктът в циганската махала знае и отрича да взема телта! Каква държава, ей циганите станаха по големи еколози!“, разказа той.

Според него вина имат и т. нар. гумаджии - по закон те трябва не да оставят гумите на пътя и сутринта да намират чисто място, а да ги носят на определено място. „Единствен Деян - гумаджията на бензиностанцията на Глушков сам е отишъл в Общината и поискал да му осигурят място, където да ги изхвърля. Герой! Общината е определила за такова бившите складове на Кореком! Но под негов натиск!“, сподели Караславов. Всъщност не само „тружениците“ по извличането на телта от гуми допринасят за замърсяването на въздуха. Масово хората в Свиленград се отопляват с твърдо гориво – дърва и въглища, някои дори постигат по-голяма калоричност с горене на гуми в печки, камини, парни котли. Най-лошото e, че при горенето на въглища се отделят серен диоксид и азотен окис, които са опасни за здравето, както и токсичният въглероден оксид. Затова регулациите при горене на въглища в Европа са много строги.

Според препоръките на Световната здравна организация средните стойности на PM 2.5 не трябва да надвишават границата от 25 μg/m3 дневно, и 10 μg/m3 годишно. За по-едрите частици - PM10, показателите са 20 μg/m3 средногодишно и 50 μg/m3 дневно Няма данни от официалните държавни и общински власти какви са показателите тук. Показанията от измервателната станция на Караславов могат да се следят на airhaskovo и stmost.info.

СМ