21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Мястото било законно притежавано с нотариален акт, Общината го е продала на местен бизнесмен

Заградена с мрежа и сигнални ограничителни ленти част от разклонение на улица в свиленградския квартал Гарата разбуди духовете на тамошни жители. Те протестират, че пътят е разбит, от там вървят тирове до митническия терминал, няма тротоари и де факто не могат да се придвижват спокойно и сигурно. Вътре в оградената част даже се виждат пътни знаци.

Хората, живеещи на ул. „Петър Берон“, са написали писмо до кмета на общината Георги Манолов, с което го молят да обърне внимание на проблема, докато не е станала беля. Всъщност оградата е поставена от бизнесмена Стефан Ставрев, така той е очертал границите на собствения си имот, който е с площ малко над декар. Купил го на две части, разказа самият Ставрев пред „Старият мост“. Половината взел преди доста време от частно лице, а останалото – от Общината преди 5 – 6 години. За парцела имал нотариален акт. Оградил го сега, за да се вижда големината му, можело пък някой да поиска да го купи.

От фирма „Райкомерс“ при ремонтите на канализацията дори са прекарали под пътя тръби за водата. Ставрев разказа, че бил пръснат много филц на мястото и предупредил фирмата да си го прибере. Всъщност се смята, че този участък наистина е бил път навремето. Преди 15-ина години обаче бе изработен и приет нов градоустройствен план на Свиленград. Така тази малка артерия отпада и мястото е обявено за продан. В момента има останало платно, по което преминават тировете, отиващи до митническото бюро за обработка. Хората обаче настояват да имат тротоар, за да се движат без опасения. Пък и автомобилите им не могат да се разминат с тежкотоварните коли на тясното и разровено място. А идва зима.

Улицата е пресечка и излиза на главния път за Любимец. Движението е интензивно, минават много тирове, но поради стесняването завиването е трудно. За конфликтната зона актуален въпрос зададе в парламента тукашният депутат Никола Динков. Той предложи митническото бюро да бъде преместено в Свободната безмитна зона, където имало изградена инфраструктура за целта. Министърът на финансите Владислав Горанов обаче му отговори, че именно тукашната община, оглавена от инж. Георги Манолов, е сключила „изгодна“ сделка - заменила свой имот – бившата административна сграда в идеалния център на Свиленград, за терена от 4 5 дка в кв. Гарата, където е построен терминалът. Ремонтът на улицата и контролът на движението по нея са задължение на Общината. „Друг е въпросът дали и докъде държавата може и ще прецени да помогне на общината, за да си оправи вътрешната улична мрежа – нещо, което е неин ангажимент“ каза пред народните представители Горанов.

СМ