25
Нед, Фев
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Съдия Добринка Кирева от Районен съд - Свиленград изпрати до Съда на Европейския съюз в град Люксембург преюдициални въпроси по наказателно дело от общ характер по настояване на тукашния адвокат Иван Иванов. Това е първо такова запитване, отправено от съд в Хасковска област, а според юристи – и в страната.

Прецедентът се състои в това, че се касае за наказателно дело – досега е имало отправени въпроси, но за административни, граждански и др. дела. Става въпрос дали наказанието, предвидено от българската правна уредба, е съразмерно на деянието на обвиняемия. С изпращането на питането до Люксембург е изразил съгласие и прокурорът по делото Милена Славова.

Поводът за въпросите е конкретно дело, заведено тук, срещу румънски граждани. Случаят е от февруари тази година. Тогава на МП „Капитан Андреево“ бяха задържани мъж и жена – румънски граждани заради опита им да прекарат през границата недекларирани 100 000 евро. Както „Старият мост“ писа, по време на личния преглед на румънката наша митничарка открила пачките пари, захванати около кръста й с ластичния колан на клина. Срещу двамата румънски граждани бе образувано досъдебно производство и им бе повдигнато обвинение по чл. 251 от Наказателния кодекс, който в алинея 1 предвижда като алтернативни възможности за налагане на наказание „Лишаване от свобода” с възможност за ефективно осъждане дори при първо нарушение за срок до 6 години, или наказание „ Глоба” в размер на двойната сума на предмета на нарушението, а наред с едно от двете алтернативно предвидени наказания , в алинея 2 на същия член кумулативно е предвидена допълнителна санкция – отнемане в полза на държавата на недекларираните парични средства в пълен размер, без да е необходимо да се изследват произхода и предназначението им.

Казано по-достъпно, според адвоката на обвиняемите Иван Иванов и съдия Добринка Кирева Общностният съд следва да даде отговор дали тази съвкупност от санкционни мерки е в противоречие с принципа за съразмерност на наказанието.

СМ