30
Чет, Май
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Фоторепортерът на „Старият мост“ и италианската агенция „NurPhoto“ Христо Русев – младши спечели първо място в категория „Единични снимки", трето място в категория "Документални истории" и постави два рекорда, спечелвайки специалната награда за най-добър млад фотожурналист на България до 23 години за 3-та поредна година в конкурса на БГ ПРЕС ФОТО.

Христо е първият трикратен носител на този приз. Снимката, която е наградена с първо място в категория „Единични снимки“, е от световното първенство по спортна гимнастика 2016 година, където на са фотото са министърът на спорта Красен Кралев, кметът на Варна Иван Портних, гимнастикът Йордан Йовчев и други видни личности от политическия живот, чиито лица са покрити от националният трибагреник. „Снимката за мен символизира срам. Срам за народа от управляващите, които са закрити от трибагреника - сподели Христо. - Историята, отличена с трето място, е за блокадите по границата на Обединените патриоти, начело с Валери Симеонов, или как се печелят избори в България... два - три дни бутаме бабички и хоп: вицепремиер... така излиза.“

Думите на организатора на изложбата Цветан Томчев за Христо Русев: „Вижте това момче. То прави революция в българската фотожурналистика, без да се ползва от протекциите и връзките на своите родители, тръгва сам, бори се, не спи, работи денонощно, и както го гледате сред нас на изложбата, утре може да го видите в Бразилия и на най-горещите точки по света. Толкова млад и толкова упорит! Един пример как сам публикуваш снимки в The New York Times, където много журналисти мечтаят да бъдат. Преди години такъв млад талант беше Стоян Ненов, сега снима за Ройтерс и спечели Пулицър. Ако Христо Русев продължава в същия дух, това момче ще бъде носител на Пулицър и ще прославя страната ни и фотожурналистиката ни по света!“

Наградата за Христо е новият огледално-рефлексен фотоапарат Nikon D3400 с обектив 18-55 от Никон-България. На изложбата БГ ПРЕС ФОТО 2017 бяха представени 240 снимки на най-добрите български фотожурналисти. Престижно международно жури от куратори, редактори и фотожурналисти, както всяка година, подбра най-горещите, най-значимите и най-шокиращите запечатани образи и ситуации измежду 3 000 творби.

Талантливият фоторепортер е поканен за интервю в предаването на БНТ "Денят започва с култура"  на 20 ноември от 9 ч. с водеща Александра Гюзелева.

СМ