24
Сря, Юли
37 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Родителите скочиха срещу намерението на Общината младата учителка да бъде сменена с пенсионерка

Бурно негодувание изразиха родителите в с. Капитан Андреево заради намерението на общинската управа да замени младата учителка в детската градина в селото с пенсионирана. Майки и бащи на 15-те малчугани, които са настанени в детското заведение тук, бяха категорични, че не желаят Живка Георгиева да бъде преместена в детската градина в кв. Гарата, а на нейно място да бъде назначена излязлата в пенсия вече Дияна Георгиева.

На среща с директора на Дирекция „Хуманитарни дейности“ Снежана Янева и директорката на ЦДГ „Детелина“ в кв. Гарата Златка Ходжева, провела се в Капитан Андреево, те предупредиха, че ако рокадата стане, ще спрат децата си от детска градина. Много сме доволни от сегашната учителка, децата ни се чувстват прекрасно с нея и няма да позволим да ни бъде отнета, заявиха родителите. Според тях промяната се правела, за да се намери работа на пенсиониралата се наскоро в ЦДГ „Радост“ в Свиленград капитанандреевка Дияна Георгиева.

Няма млади хора, които искат да работят на село пък мотивира готвената промяна Снежана Янева. Живка Георгиева сама искала да се премести в детската градина в кв. Гарата. Разплакана, младата учителка потвърди това пред присъстващите на срещата, обяснявайки, че иска да се развива професионално.

Родителите обаче си съмняват в думите й, смятайки, че е принудена да твърди това. Досега пред нас никога не е казвала, че иска да напусне, споделиха те пред „Старият мост“. Напротив, изглеждаше удовлетворена от работата си тук. Децата я обичаха и тя тях, изтъкнаха те. Когато бе зададен въпросът защо, след като се освобождава щатът тук, не бъде обявено свободно работно място и назначен конкурс, представителката на общинската власт Янева каза, че все още няма задействана процедура. Тя отрече да са имали предвид пенсионираната учителка, ако длъжността евентуално бъде овакантена. Според нея това били слухове, които се носели в селото /макар че на срещата присъстваше и самата Дияна Георгиева незнайно в качеството си на каква/.

Директорката Ходжева пък заяви, че в Капитан Андреево ставало въпрос за изнесено работно място на детската градина в кв. Гарата. Възмутен съм от дъното на душата си какво се опитва да стори на Капитан Андреево местната изпълнителна власт, заяви общинският съветник Иван Андреев. Става въпрос не за нещо друго, а за деца, които ще страдат за своята учителка, за да се угоди на някого. Като капитанандреевец и като обшщински съветник никога няма да се примиря с мисълта, че някой си играе със съдбата на тези малки дечица и ще направя всичко възможно това да не се случи, категоричен е той.

Николай Колев