22
Пон, Юли
41 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Дългогодишната служителка осъди местната управа. Окончателно Върховният касационен съд възстанови на работа уволнения секретар на Съвета

В последно време е пълно с роднински назначения в Общинската администрация. Сестри, кумици, на кумици свекървите... Семейства - единият работи в общината, другият – към дейностите на общината... Всички са обвързани. Това заяви пред „Старият мост“ бившият секретар на кметството и дългогодишен служител в ГРАО Веса Ходжева.

Ходжева обаче не пропусна да сподели, че вярва, че в България правосъдие има. Повод за това й дава решение на Върховния касационен съд /ВКС/ от 30 октомври т. г., с което е възстановена на работа в Общинската администрация и трябва да й бъде изплатено съответното обезщетение. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. ВКС е третата инстанция, която се произнася в полза на Веса Ходжева. Първоначално Районният съд в Свиленград, после окръжните магистрати решиха, че уволнението й е незаконно.

Както „Старият мост“ писа, служителката с около 30 години стаж в Общинска администрация и с магистърскат степен по публична администрация бе уволнена миналата година. Въз основа на докладна записка на ръководителя на Дейност „Социални услуги“ със заповед на кмета на Свиленград Георги Манолов длъжностите, които е заемала дотогава, са закрити и тя е съкратена.

И трите съдебни инстанции обаче постановяват, че няма разлика в длъжностните характеристики за щатовете преди съкращението и след това, само са добавени някои нови ангажименти. Според изискванията, въведени с новите длъжностни характeристики, необходими били умения за работа с компютър. Всъщност Ходжева от дълги години работи с компютър, въвеждайки данните в регистъра на гражданите. И трите съдебни инстанции заключават, че новосъздадените длъжности де факто не са нови, а изискванията за професионална квалификация и образование са старите.

Имам време още да си помисля дали да се върна на работа, сподели пред „Старият мост“ Веса Ходжева.

СМ