14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Прокурорът Милена Славова протестира присъдата пред по-горна инстанция

Обвинените в кражба на 53 плазмени телевизора на обща стойност над 47 хил. лв. от влак на жп гара Свиленград служители за пореден път бяха оправдани от съда. Прокурорът по делото Милена Славова протестира присъдата пред Хасковския окръжен съд. Тя поиска в съдебната зала по 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок за обвиняемите, но съдът, председателстван от Елена Тодорова, не прие това искане.

Прословутото, точещо се от 10 години мега дело за крадени плазми срещу 4-ма жепейци и един транспортен полицай, приключи с решение „невинен“, произнесено от състав на Районен съд – Свиленград. Това стана след разпита на 49 свидетели и четири вещи лица. Всички те свидетелстваха в полза на обвиняемите. Процесът стартира през 2007 г. Той вече неведнъж бе приключван с оправдателни присъди след многократни отлагания, прекратявания и възобновявания. Първоначално обвинението бе изготвено от Пловдивската военноокръжна прокуратура, защото в случая бяха намесени и транспортни полицаи. Впоследствие обвинението срещу единия от униформените бе свалено. Така на подсъдимата скамейка седнаха неговият колега и четирима жепейци: Добромир Радев, Николай Димитров Ников, Георги Николов, Никола Николов и Панайот Панайотов.

През 2012 г. съдията от Районен съд – Свиленград Кремена Стамболиева произнесе оправдателна присъда, която бе потвърдена и в ХОС. След няколко месеца по искане на бившия главен прокурор Борис Велчев пред Върховния касационен съд делото бе възобновено и върнато за ново гледане в Свиленград, а оправдателните присъди на петимата обвиняеми - Добромир Радев, Николай Димитров Ников, Георги Николов, Никола Николов и Панайот Панайотов, бяха отменени. Тогава те се заканиха да внесат иск за 75 000 лева срещу прокуратурата на Република България по Закона за отговорността на държавата.

След рестарта на процеса всички съдии от Районния съд законосъобразно си дадоха отводи, понеже са участвали в процеса, прехвърлян многократно. Това наложи делото да бъде изпратено в Харманли. Там обаче съдия Юлия Станковска, която е и председател на Районния съд, реши, че въпросът е от компетенциите на специализирания съд и прокуратурата, които да преценят дали има наличие на организирана престъпна група при извършване на престъплението. Преквалифицирането по този член от Наказателния кодекс изискваше по-високо наказание. Така прокуратурата трябваше да препрати преписката в специализирания съд, освен ако не протестира решението на съда пред по-горна инстанция. Така и стана.

По-горната инстанция обаче реши, че не е налице организирана престъпна група и върна делото наново в Свиленград. В същото време шестият от първоначално нарочените, служителят от жп гара Свиленград Николай Тодоров, осъди държавата в лицето на Прокуратурата на Република България. Съдът постанови окончателно на Тодоров да бъде изплатено обезщетение в размер на 4 500 лв. плюс лихва за периода. Той бе един от шестимата, срещу които бе повдигнато обвинение за кражба на телевизори от влакова композиция на жп гара Свиленград. Районният съд върнал обаче делото във Военна прокуратура за отстраняване на допуснати нередности в обвинителния акт. Военните прокурори провеждат допълнително разследване и внасят нов обвинителен акт, но вече с петима обвиняеми.

СМ