Общество
Инструменти
Шрифт

ОУ „Ив. Вазов“ се е превърнало в частно, директорката му се изживява като местен феодал и грубо потъпква законите, алармира институциите Панайот Панайотов от НФСБ Сигнал до вицепремиера Валери Симеонов, омбудсмана Мая Манолова, министъра на образованието и науката, Комисията за конфликт на интереси, Инспекцията по труда в Хасково и до националните медии за шуробаджанащина в свиленградско училище е изпратил общинският съветник от НФСБ Панайот Панайотов.

Още в първия абзац Панайотов пише, че ще опише няколко случая, които показват, че ОУ „Иван Вазов“ в Свиленград се е превърнало в частно благодарение на директорката Ася Райкова, която се изживявала като местен феодал и грубо потъпквала законите на Република България. След като била избрана за директор, Райкова, без да спазва никакви правила и без конкурс назначила сестра си за счетоводител на училището. Сестрата на директорката Тоня имала средно образование, но това не й пречело да работи като администратор. Тук има очевиден конфликт на интереси, тъй като директорът й се явява работодател, категоричен е Панайотов.

Друг случай също е описан в сигнала подробно. На 29 август т. г. директорката Райкова обявила свободно работно място за педагогически съветник. На конкурса се явили четирима кандидати, между които имало лица с дългогодишен педагогически опит и висше образование с магистърска степен по социална педагогика. За участие в конкурса трябвало само да се подаде молба при сестрата на Райкова.

Комисията обаче, назначена от директорката, изненадващо, без да има необходимите документи от кандидатите, избира лицето Велина Скерлева, която е без никакъв педагогически опит и е завършила само семестриално, подчертава общинският съветник. Според него учители и родители от същото школо коментирали, че предварително се знаело кого ще назначи директорката, а изборът бил по неясни правила.

Панайот Панайотов алармира и за трети случай, свързан с Райкова. През 2007 г. тя е била назначена за зам.-кмет на Община Свиленград, който отговаря за образованието. Ася Райкова обаче не напуска поста си като директор на училището, а излиза в неплатен отпуск за близо четири години, т. е. Заема две държавни длъжности и на 28 януари 2012 г. се връща на работа като директор. „Питам на кой държавен служител ще му се пази работното място четири години и кой държавен служител ще може да заема две ръководни длъжности едновременно“, задава въпрос местният депутат. Той иска щателна и обстойна проверка по случаите и моли да бъде информиран за резултатите. Освен това е изразил намеренията си да запознае с казуса европейските институции и националните медии.

На уведомителното писмо на Панайотов е отговорил директорът на Дирекция „Организация и контрол“ при министерството на образованието и науката Соня Мелоян, която нарежда регионалното управление на образованието да направи проверка по изнесеното и да изготви доклад с копие до жалбоподателя. Омбудсманът Мая Манолова също е отговорила. Тя пише в заключение: „Обръщате се към омбудсмана и други институции, като сигнализирате относно нарушения в Първо ОУ „Иван Вазов“ в гр. Свиленград. И по-нататък: ...в качеството ми на обществен защитник и на основание Закона за омбудсмана се обърнах към началника на Регионално управление на образованието в гр. Свиленград и към кмета на община Свиленград с препоръка да бъде извършена проверка по случая“. Интересното е, че никъде другаде в преписката, освен в отговора на омбудсмана, училището не се нарича Първо основно. То официално и не е регистрирано като такова, припомнят запознати.

СМ