21
Нед, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Гергана Василева приготвя едни от най-вкусните морски деликатеси в южната ни съседка

„България много ми липсва, за съжаление само по празниците си идвам. Знаете ли, в Гърция съм чужденка, но и в България се чувствам такава. Пропъди ни Майка България“, споделя с болка свиленградчанката Гергана Василева, която от 13 години живее и работи в страната на елините. Но в устата й е все България...

Историята на Гергана е типична за много нашенки, отишли да търсят хляба си другаде. Но пък за нея казват, че е една от най-добрите готвачки на морски деликатеси не само в столицата Атина, но и в ресторантите по гръцките острови. Всички твърдят, че има златни ръце. „Не можеше ли тези ръце да са в България, но нямах никакъв шанс“, споделя пък тя. Гергана Василева е от Свиленград, само преди дни навърши 41 години.

2004 година била много трудна за семейството й – майка й, бивша лаборантка в един от заводите, била съкратена от работа, брат й – също. Гери работела за 200 лв. в една турска фабрика. Така необходимостта да осигури препитание я принудила да вземе решение да замине за Гърция. С 50 евро в джоба. След три дни път през Италия пристигнала в Атина. Българско бюро за работа веднага я изпратило на остров Крит. Добри хора й помогнали, без тя да знае чужд език, работела за малко пари, но не се оплаквала.

Събрала малко средства и заминала за остров Скиатос. Миела чинии в един ресторант. Кухнята и ястията в заведението били прекрасни. Така Гергана се запознала със своя съпруг, готвач 4 звезди. „Истински удовлетворена съм от избора си, защото създадохме заедно хубаво и щастливо семейство. Имам си едно сладко момченце на 10 години – Емилио.

През зимата сме в Атина, имаме къща там, работим по ресторанти. Лятото – по островите – Санторини, Скиатос. Хубаво е... Но лесен хляб никъде няма. Особено през лятото работим по 18 часа всеки ден. Детето непрекъснато е с нас, почивен ден нямаме. Не се оплаквам, просто искам да кажа, че където и да си, ако си упорит постигаш целите си. Гърците се възхищават на българите за чистотата ни и аз се гордея с това“, разказва свиленградчанката. Но и признава, че макар много е научила, има още много да учи за гозбите – не само гръцки, но и италиански, мексикански...

Гери обаче не прекъсва връзките си със Свиленград. До 8-и клас е учила в музикална паралелка в СОУ „Д-р Петър Берон“, после завършила техникум в Гълъбово. Баща й и роднини живеят в кв. Гебран. Тази година си е идвала за абитуриентския бал на племеницата си, но само за ден, повече време нямало как да отдели. Иначе общува в социалните мрежи с част от съучениците си – Катя Вайчева, Елена Кузманова, Галина Карева, с Петър Илиев, с класната си ръководителка от основното училище Стефка Колева, с диригента и преподавател по музика Кирил Търпов.

И ето един бонус от Гергана:

Запрятайте ръкавите, домакини, за лесен и икономичен гръцки десерт:

4 водни чаша вода, 2 водни чаши захар, 1 водна чаша едър грис, 2 ванилии, настъргана кора от три портокала и шепа стафиди. Слагаме всичко в една тенджера без гриса да заври, след това намаляваме огъня, сипваме гриса. Бъркаме постоянно, докато се сгъсти, слагаме в една тавичка да изстине в хладилника , поръсваме с канела. Да ви е сладко, пожела Гергана Василева.

СМ