21
Вт, Май
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Откриването на паметника на ген. Никола Иванов е кулминацията на празниците за 5 октомври - Деня на Свиленград, тази година. На тази дата градът чества 105 години от освобождението си от османско иго.

Ген. Иванов е командир на Втора българска армия през Балканската война, която след решителните боеве на днешния връх Шейновец и превземането на смятаната за непревземаема Одринска крепост освобождава Свиленград на 5 октомври 1912 година. Паметникът е поставен до стария мост на река Марица, където е бил щабът на генерала. Мемориалът е изграден за по-малко от година със средства от бюджета на общината и дарители. Негов автор е скулпторът Дишко Дишков, който лично участва в монтажа му на 30 септември пред бъдещата свиленградска общинска библиотека. Около 150 хиляди лева струва реализацията на родолюбивата идея.

Това е единственият засега паметник на Никола Иванов в България. Церемонията по откриването на монумента е на 5 октомври от 18 часа. Πoĸaни зa тъpжecтвoтo ca paзпpaтeни дo пpeзидeнтa нa Peпyблиĸa Бългapия, миниcтъp-пpeдceдaтeля, миниcтpи, дeпyтaти, облacтния yпpaвитeл нa Xacĸoвo, нeпpaвитeлcтвeни opгaнизaции и ĸyлтypни дeйци, cвъpзaни cъc Cвилeнгpaд. На празничната дата е планирано да бъде отслужена литургия в храма "Св. Троица", след което да бъдат поднесени цветя и венци на паметника-костница на връх Шейновец и отслужена панихида в памет на загиналите в битката за освобождението на Свиленград. Вечерта на площад „5 октомври" е фестивалът на духовите оркестри, провеждан за трета поредна година.

СМ