20
Чет, Юни
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Глоби заплашват родители, медицински лица, директори

Строги мерки по отношение на задължителния имунизационен календар на децата предприеха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Всеки трябва да си знае задълженията и да се явява на имунизация, заяви д-р Велина Мавродиева - главен инспектор в отдел „Противоепидимичен контрол“ към РЗИ-Хасково.

Ще бъда безкомпромисна в борбата с отказа на родителите да ваксинират децата си, подчерта тя. По думите й е недопустимо през XXI век обществото да бъде излагано на риск заради безхаберието на някои родители. Тежките заболявания прониквали точно там, където имало пробив в имунизациите.

Контролът е изключително засилен и заради това, че в момента тече прием на малчугани в детските градини. Според Закона за здравето, ако хлапето няма направена имунизация от задължителните за възрастта му, не трябва да бъде прието в забавачка. Въпреки това по данни на РЗИ в някои детски градини все още си затваряли очите и приемали малчуганите без задължителните имунизации. Попадна ли на такъв случай, достъпът на детето до забавачка ще бъде преустановен, а на родителите, медицинската сестра, директорката и джипито ще бъде наложена глоба, категорична е д-р Мавродиева.

Казусът обаче идва с факта, че 5 и 6-годишните по закон трябва задължително да посещават предучилище. В противен случай родителите ще бъдат глобени. В Свиленград такива групи има само по детските градини. В омагьосан кръг попадат семействата на неваксинираните малчугани, които са аут от забавачката заради липса на задължителните имунизации. „Старият мост“ направи проучване по детските градини. Нито един от директорите не успя да отговори как ще се процедира при такъв случай. По думите им при тях засега нямало деца без ваксини. „Миналата година имах едно такова дете. Помолих родителите да го имунизират, но те отказаха. Поради тази причина го отписах“, сподели директорът на ДГ „Радост“ Веселина Чукачева.

Много родители са на мнение, че РЗИ лишава децата им от конституционното право на достъп до образование. От юридическа гледна точка обаче със своите решения Върховният административен съд и други инстанционни съдилища са приели, че задължението за извършване на имунизации по Българския имунизационен календар не противоречи нито на Конституцията, нито на международното право.

Впрочем, в цялата страна все по-често се наблюдава явлението родители да отказват да ваксинират децата си. Някои от тях смятат, че имунизацията е вредна и излишна, а други съзират дори заговор на фармацевтичната индустрия. Всяко лице – лично за себе си или като родител може да откаже поставяне на задължителна ваксина, но това ще бъде свързано със съответните негативни административно-правни последици, подчерта д-р Мавродиева. Тя дори вече е санкционирала няколко семейства и джипита заради липса на задължителните имунизации при подрастващите. Глобата при първо провинение е от 50 до 100 лева, а при повторно – от 100 до 200 лева. „Целта обаче не е да санкционираме, а да се убедят хората, че имунизациите помагат на организма. Медицината е сложна наука и с прочитането на няколко статии в Интернет „за“ и „против“ ваксините човек не може да се ограмоти и да вземе правилно решение“, сподели д-р Мавродиева.

Освен че отказът от имунизация води до санкция и недопускане до детска градина, има и други негативни последици за родителите. Така, например, при липса на задължителна ваксинация за възрастта се спират месечни помощи за отглеждане на дете.

Диляна ЦВЕТКОВА

Снимка: Архив