19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Рекордно ниска безработица отчете Бюрото по труда през изминалия месец

При изключително голям наплив премина трудовата борса в Свиленград днес. Много преди обявения час нетърпеливи безработни очакваха борсата да отвори врати. Около 90 желаещи преминаха през няколкото дошли работодатели.

Най-голям интерес предизвикаха обявените свободни позиции от „Жанет Свиленград“ ООД, която търсеше касиери, продавачи, готвачи и шофьори за строящия се в момента хипермаркет до болницата. Опашка се изви и пред представителя на „Империал Туризъм“ АД, като свободните позиции там бяха за крупие, рецепционист в хотел, камериерки, барман, сервитьор и готвач.

Желание да наемат на работа хора от Свиленград проявиха и от фирма „Язаки България“ ЕООД, която се занимава с производство на кабели за автомобили. Обявените работни места там бяха за контрольор по качеството и машинни оператори. Заводът на компанията се намира между Хасково и Димитровград, като има осигурен безплатен транспорт. Представителят на фирмата Атанас Делчев обяви в презентацията си, че такива модерни и съвременни заводи в България се броят на пръсти. Освен безплатен транспорт, за удобство на работещите в компанията се предлага и топла храна в столовата на преференциални цени – 50 ст. за две ястия. Стартовата заплата след удръжките е 430 лв., но към нея се прибавят и парични бонуси в зависимост от това как се справят служителите. Така например, 50 лв. бонус към възнаграждението си ще получат тези, които не са отсъствали през месеца повече от 1 ден. Допълнително средства вземат и работниците, справили се добре в бонус-категориите за количество и качество, както и в 5С – японски приом за поддържане на добър външен вид на работника и работното му място. Първоначалният договор е пробен и се сключва за 6 месеца. Ако служителят се справя добре, той остава на работа и съответно заплатата му се вдига. Предлага му се възможност за допълнително обучение по чужд език и компютърна грамотност, както и бързо израстване в службата.

По време на трудовата борса в Свиленград Атанас Делчев одобри да започнат работа в завода шестима души. Той им връчи списък с необходимите документи, които трябва да съберат. Колкото по-бързо бъдат предоставени, толкова по-скоро ще започнат работа. Ако преминалите ситото успеят да окомплектоват документите до идния петък, в понеделник ще се сключи договорът и във вторник започват работа.

Впрочем, рекордно ниска безработица – 9,6 %, отчете за изминалия месец тукашното Бюро по труда, което обслужва общините Свиленград, Любимец и Ивайловград. От трудовата борса събщиха пред „Старият мост“, че все по-често им се случвало да се позабавят в намирането на работна ръка при обявяването на свободна позиция от някоя фирма. Толкова ниски стойности на безработицата може би не били отчитали досега. За Свиленград тя е 8,1 % (876 безработни), а за Любимец - 9,5 % (381 безработни). Новорегистрираните в пограничната община са 99, а за Града на дините – 28. Дълги години безработицата в тези региони бе около средната за страната 12 – 13 %.

Диляна ЦВЕТКОВА