22
Пон, Юли
41 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Инспекторите са съставили 90 акта за над 65 хил.лв.

Хасковското подразделение на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ е на първо място в страната в борбата срещу бракониерите. Тези дни началникът му Костадин Костадинов получи награда – плакет, лично от изпълнителния директор на агенцията доц. Галин Николов за постигнатите най-добри резултати.

От началото на годината досега тукашните инспектори са съставили 90 акта за над 65 хил. лв. и 243 констативни протоколи от проверки. Иззети са 69 хрилни мрежи с обща дължина 3 844 м, 281 винтери, 35 сари, 21 въдици с макари, 16 тапи. Освободената от нелегалните приспособления риба е с общо тегло 755 кг.

Ще продължим проверките със същото темпо и ще бъдем безкомпромисни към нарушителите, заяви Костадин Костадинов пред „Старият мост“. Тези дни с повече от месец закъснение шаранът започна масово да хвърля хайвера си в язовир „Ивайловград“. Причината за закъснението е в поддържаното ниско ниво на водата. Отскоро то се е вдигнало, стимулирайки бурното размножаване. Недобросъвестни рибари обаче използват придвижването на рибата към плитчините до брега и я ловят със серкмета и кепчета. Вече има заловени и санкционирани с тлъсти глоби бракониери.

СМ