17
Сря, Юли
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Скок във въздуха, но с народни носии - това се случи за първи път! Белите ризи с шевици се развяха високо във въздуха за да покажат, че българското е навсякъде.И както е казал народът - "ризата ми да се белее,перчемът ми да се ветрее".

Надежда Лазaрева и Теодора Буковинова са създатели на проекта „Народни носии“ (за повече подробности -http://www.narodninosii.bg; http://www.facebook.com/narodninosii.bg). Кои са Надежда и Теодора. Едната е завършила икономика, другата - право . Две млади жени, които решават да излязат от рамките на ежедневието и въпреки доброто си образование и професии да „скочат“ от високо и буквално, и преносно, захващайки се с това родолюбиво начинание - Каузата Народни носии.

Те са "омагьосани завинаги от българското", споделяйки мислите на един велик българин – Дан Колов: „Чувствам се силен, защото съм българин!“ В опита си да „заразят“ обкръжението си с национална гордост, те изпълват „Народни носии“ с ризи и блузи с автентична шевица, а идеята е да се носят днес и сега навсякъде по света. Да бъдат с българина и българката в ежедневието, а не в музеите и скриновете. И това се оказа възможно. Показват го техните последователи. В специален блог към сайта има статии за българските празници, обичаи и светци. Надежда и Теодора изповядват веруюто „Ние следваме българското и то следва нас“. В стремежа си да помагат , те създават и сайта Kantorata Mi.bg, с който помагат безплатно, като свързват хора и специалисти. Всеки може да се свърже с адвокати и счетоводители и да получи безплатна консултация.