14
Нед, Юли
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Община Свиленград купи собствен, още няма достатъчно обучени кадри, които да го обслужват. Нарушителите минават гратис, засега

Т. нар. паяк, който вдигаше неправилно паркираните в Свиленград автомобили, си замина за ... морето. Считано от 1 юли договорът на Общината с  фирмата, наета за услугата, е прекратен, научи „Старият мост“.

От местната управа предложили контрактът да бъде удължен с един месец, но собственикът на репатратора Койчев не бил съгласен да подпише за срок, по-малък от 3 месеца. В крайна сметка бургазлията си вдигнал „паяка“ и го закарал по Черноморието. Вероятно машината вече е пусната в действие в Приморско, откъдето била получена оферта, коментираха запознати.

За вдигането на неправилно паркирани коли и налагането на съответна санкция Общинският съвет взе специално решение. Репатриращият автомобил бе взет под наем и заработи в Свиленград миналата година веднага след празника на града – 5 октомври. Поне 5 души бяха ангажирани по преместването на нарушилите правилата МПС-та: шофьор, кранист, двама общински служители, полицай, ако има свободен, и още един, който да освобождава колите от принудителния паркинг.

Някъде за около 4 минути от персонала на наетата фирма са вдигали един автомобил. Сега обаче в Свиленград няма кранист с опит. Напъните на местни кадри да свършат работата се оказали истинско фиаско: процедурата траела поне 25 минути, като се превръщала зрелищно шоу за кибиците наоколо. Всъщност тукашната община след гласуване от местния парламент през март т. г. е закупила репатриращ автомобил, твърдят запознати. Някъде около 60 хил. лв. е струвало това на данъкоплатците. Очаквало се машината, базирана в момента, както казват, в бившето БКС, скоро да влезе в експлоатация. Остава въпросът обаче с кадрите. Имало няколко подадени молби на хора, завършили необходимия курс на обучение. Странно защо обаче няма назначени. Всъщност заявленията се подават до управителя на Общинско предприятие „Благоустрояване“ Иван Атанасов и трябвало да бъдат одобрени от директора на Дирекция „Общинска собственост“ Иванка Димитрова.

Така вече две седмици свиленградчани могат да паркират колите си където им скимне, даже и на пешеходна пътека, без да се боят, че ще бъдат преместени принудително и съответно ще им бъде наложена санкция. Докога ще продължи този гратисен за нарушителите период не е ясно. Не е известно и в продължение на колко време решението на Общинския съвет няма да се изпълнява.

На тези въпроси, зададени от редакцията на „Старият мост“ , Иванка Димитрова не отговори. Тя каза, че „вербална информация“ не можела да даде, тъй като била държавен служител и като такъв й било забранено /Бел. ред.: За невербална – т. е. несловесна, комуникация с въпросния държавен служител дори не сме и помисляли/. Шефката на „Общинска собственост“ посъветва да се обърнем за сведения към говорителя на Общинската администрация, само той бил оторизиран да дава информация. В продължение на два дни, на 10 и 11 юли, т. нар. говорител на общината Калина Райкова обаче бе неоткриваема по телефона. Странно защо след това, на 12 юли, на официалната страница на администрацията се появи информация, че е закупен репатриращ автомобил. По никакъв начин не е упоменато дали е обявена обществена поръчка или пък как е избран продавачът.

В крайна сметка поне за известно време жители и гости на Свиленград ще могат да си спестят по 30 лв. санкция за неправилно спиране и по 2 лева на час престой на наказателния паркинг, който се намира в бившата складова база на Кореком.

СМ