Общество
Инструменти
Шрифт

Община Свиленград купи собствен, още няма достатъчно обучени кадри, които да го обслужват. Нарушителите минават гратис, засега

Т. нар. паяк, който вдигаше неправилно паркираните в Свиленград автомобили, си замина за ... морето. Считано от 1 юли договорът на Общината с  фирмата, наета за услугата, е прекратен, научи „Старият мост“.

От местната управа предложили контрактът да бъде удължен с един месец, но собственикът на репатратора Койчев не бил съгласен да подпише за срок, по-малък от 3 месеца. В крайна сметка бургазлията си вдигнал „паяка“ и го закарал по Черноморието. Вероятно машината вече е пусната в действие в Приморско, откъдето била получена оферта, коментираха запознати.

За вдигането на неправилно паркирани коли и налагането на съответна санкция Общинският съвет взе специално решение. Репатриращият автомобил бе взет под наем и заработи в Свиленград миналата година веднага след празника на града – 5 октомври. Поне 5 души бяха ангажирани по преместването на нарушилите правилата МПС-та: шофьор, кранист, двама общински служители, полицай, ако има свободен, и още един, който да освобождава колите от принудителния паркинг.

Някъде за около 4 минути от персонала на наетата фирма са вдигали един автомобил. Сега обаче в Свиленград няма кранист с опит. Напъните на местни кадри да свършат работата се оказали истинско фиаско: процедурата траела поне 25 минути, като се превръщала зрелищно шоу за кибиците наоколо. Всъщност тукашната община след гласуване от местния парламент през март т. г. е закупила репатриращ автомобил, твърдят запознати. Някъде около 60 хил. лв. е струвало това на данъкоплатците. Очаквало се машината, базирана в момента, както казват, в бившето БКС, скоро да влезе в експлоатация. Остава въпросът обаче с кадрите. Имало няколко подадени молби на хора, завършили необходимия курс на обучение. Странно защо обаче няма назначени. Всъщност заявленията се подават до управителя на Общинско предприятие „Благоустрояване“ Иван Атанасов и трябвало да бъдат одобрени от директора на Дирекция „Общинска собственост“ Иванка Димитрова.

Така вече две седмици свиленградчани могат да паркират колите си където им скимне, даже и на пешеходна пътека, без да се боят, че ще бъдат преместени принудително и съответно ще им бъде наложена санкция. Докога ще продължи този гратисен за нарушителите период не е ясно. Не е известно и в продължение на колко време решението на Общинския съвет няма да се изпълнява.

На тези въпроси, зададени от редакцията на „Старият мост“ , Иванка Димитрова не отговори. Тя каза, че „вербална информация“ не можела да даде, тъй като била държавен служител и като такъв й било забранено /Бел. ред.: За невербална – т. е. несловесна, комуникация с въпросния държавен служител дори не сме и помисляли/. Шефката на „Общинска собственост“ посъветва да се обърнем за сведения към говорителя на Общинската администрация, само той бил оторизиран да дава информация. В продължение на два дни, на 10 и 11 юли, т. нар. говорител на общината Калина Райкова обаче бе неоткриваема по телефона. Странно защо след това, на 12 юли, на официалната страница на администрацията се появи информация, че е закупен репатриращ автомобил. По никакъв начин не е упоменато дали е обявена обществена поръчка или пък как е избран продавачът.

В крайна сметка поне за известно време жители и гости на Свиленград ще могат да си спестят по 30 лв. санкция за неправилно спиране и по 2 лева на час престой на наказателния паркинг, който се намира в бившата складова база на Кореком.

СМ