27
Пон, Май
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Пъпешите и доматите се харчат, държат добра цена

От липсата на купувачи се оплакаха бостанджии на борсата в Любимец. Според тях вносните дини от Гърция и Румъния подбивали пазара. Червеният плод сега се харчи за 28 – 30 ст., а миналата година по това време вървеше с 10 ст. по-скъпо. Въпреки че цената е по-ниска от 2016 г. интересът на купувачите на едро е спаднал двойно. Екип на „Старият мост“ се увери на място за това. Във вторник около 09:00 ч. борсата бе залята от дини. Миналата година, която бе силна за бостанджиите, търговците идваха още в ранни зори и изкупуваха продукцията.

Атанас Андреев, който от около 30 години гледа бостан, сподели, че нещата не са на добре. Не стигало това, че цената била ниска, но нямало и търсене. Тази година производителят гледа 15 дка дини под найлон и все още с парите от продажбата не може да покрие направените разходи. За да е на печалба цената трябвало да е поне 35 ст./ кг.

Имам познати търговци в София, които ми споделиха, че се снабдяват с вносни дини, защото им ги карали на място за по 28 ст. килото, заяви друг производител. Дори и на 15 ст. да свалим пак няма да можем да реализираме продажби.

В момента има търсене на пъпеши, защото са дефицит. Търговците идват рано сутринта, за да се вредят, и за нула време ги изкупуват. Цената на едро върви около 1 – 1,30 лв./ кг. На този етап обаче производителите на домати са най-добре, категорични са чакащите на борсата. Червеният зеленчук се пласира на 1 – 1, 20 лв/ кг. Доматите свършват за не повече от два часа, информира ни живеещ наблизо възрастен мъж. Добрата цена според търговците се дължала на това, че в Гърция вече зеленчукът се изчерпвал. Това подкрепяло и думите им, че дините не се продават заради вноса. Преди 7 – 8 години имаше някакъв проблем с вноса и тогава търговията ни процъфтя, сподели Атанас Андреев.

Диляна ЦВЕТКОВА