21
Нед, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Румънският консул Флориан-Даниел Мазилу посети Свиленград, за да се срещне с директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) Росица Христова. Причина за визитата на високопоставеното лице е просещата в Свиленград с бебе на ръце негова съгражданка Алина Естера.

Алина идва в Свиленград преди няколко години с първото си дете Алехандро. Нито тя, нито синът й имат документи за самоличност. Залюбва се с ром от Любимец и през 2015 г. ражда второто си дете, а през 2017 г. - третото. От социалните многократно са констатирали, че използва отрочетата си за просия и са я предупрежвали, че ще й ги отнемат. Тя обаче така и не взимала от дума. Поради тази причина две от децата й, които са припознати от тукашния си баща и имат акт за раждане, са били настанени в дом за медико-социални грижи за деца в Хасково. Проблемът идва с третото (най-голямото) дете Алехандро, защото няма документи за самоличност.

Росица Христова многократно е сигнализирала в румънското посолство за случая. Поискала е и съдействие от Дирекция „Международно оперативо сътрудничество“ към МВР, откъдето пък са осъществили връзка с компетентните румънски власти. От Интерпол-Букурещ е бил изпратен отговор, че действително Алина е румънска гражданка, родена през 1993 г. Има издаден паспорт, който обаче липсвал. Тогава Христова потърсила съдействие от посолството за издаване на документи за самоличност на Алина и сина й.

„В края на краищата миналата седмица в ДСП-Свиленград пристигна консулът на Румъния г-н Мазилу. Обясних му какъв точно е проблемът, че Алина системно проси и излага децата си на риск, и той много присърце прие нещата. Увери ме, че ще получим пълно съдействие от посолството за решаване на казуса, като е възможно екстрадиция на румънката в родината й“, сподели Христова пред „Старият мост“.

На снимката: Директорът на ДСП-Свиленград Росица Христова

Диляна ЦВЕТКОВА