25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

За втора поредна година в свиленградското село Сива река отбелязаха „Празник на жътвата, кулинарията и занаятите“. Официални гости на събитието бяха народните избраници от БСП Никола Динков, който има къща в селото, и Елена Йончева.

 

Още от ранни зори мъже и жени, облечени в народни носии и с песни на уста, се отправиха с каруци към нивата. Там те направиха ритуално зажънване за добра реколта в началото на жътвената кампания. След като снопите бяха събрани, ги откараха на харманя в центъра на селото. Там с диканя бе събрано и житото. Празникът продължи с изпълнения на самодейци от села в региона. Той бе открит от кмета на Сива река Лозко Лозев. „След като миналата година за първи път направихме ритуалното зажънване, тази фирмите се похвалиха с добра реколта. Около 560 кг/ дка е тазгодишната дажба“, сподели управникът, като пожела приятно изкарване на гостите.

Елена Йончева пък каза, че от групата на БСП правят всичко възможно да се възроди българското село и жителите на малките населени места да почувстват, че държавата мисли и за тях. Един от най-възрастните обитатели на Сива река – 88-годишният Богдан Томов, пък подари на читалището в селото голям трибагреник и пръв поведе хорото на празника. На специална за целта маса жени от села в общината бяха подредили местни вкусотии, които разпродадоха за нула време. Събраните от благотворителния пазар пари ще бъдат похарчени за различни каузи на селските читалища.

Диляна ЦВЕТКОВА