29
Чет, Фев
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Домакин на осмото издание на Националния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“ бе любимецкото село Лозен. В надпреварата, която се проведе на 24 и 25 юни, се включиха 1 200 изпълнители от над 100 населени места от цялата страна. Характерното за тазгодишния фестивал е че имахме засилено участие на деца и младежи - индивидуални изпълнители и групи, сподели кметът на Лозен Христо Янъков, който е един от организаторите на музикалната проява.

След приключване на конкурсната програма 4-членното жури определи победителите в различните категории и носителите на специалните награди. Голямата награда на фестивала бе присъдена на смесената група за народни обичаи към НЧ „Изгрев-1928“ - с. Сладун, НЧ „Васил Левски-1934“ - с. Радовец (общ. Тополовград) и пенсионерски клуб „Здравец“ - с. Студена. Самодейците пресъздадоха автентичен тракийски сватбен ритуал. Те показаха замесването на медениците (пита с мед), изработването на пряпорците (знамената) и кумовото дърво, бръсненето на младоженеца, сплитането на косите на булката, пращането на заложник в дома на булката, който се опитва да крадне нещо от дома, но момината страна, ако го хванат, го начернят… Все специфични за тракийската сватба ритуали, продължавали едно време с дни. Жителите на Лозен, участниците и гостите на фестивала имаха възможността да се включат в сватбената трапеза. За целта обаче трябваше да бъдат пременени в автентични носии и да си носят едновремешни съдове и прибори за хранене и черги. Сватбарите бяха нагостени с традиционни погачи, гозби и курбан, специално приготвени за всеобщото празненство. След края на ритуала последваха кръшни български хора. Както повелява традицията, младоженците получиха и дарове от гостите.

Специална награда за цялостно представяне и златна статуетка пък бе присъдена на самодейците от НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ - с. Малко градище, общ. Любимец. Те се включиха във фестивала с богат репертоар от песни и пеени хора.

Още с 10 медала в раздел „Автентичен фолклор“ бяха удостоени участници от общините Свиленград и Любимец. В категория „Народни обичаи“ групата от НЧ „Просвета“ - с. Вълче поле завоюва първо място. Самодейците пресъздадоха обичая „Меденици и кичене на пряпора“. Златен медал в категория „Индивидуални изпълнители“ в по-малката възрастова група спечелиха Божидар Дачев и Веселина Дачева от Мезек и Трифон Трендафилов от Лозен. Втори в същата категория станаха дует Мартин и Ленко Иванови от Лозен, както и Ванеса Трендафилова и Никол Узунова от школата по народно пеене на Виолета Карапеева към НЧ „Просвета-1870“ - Свиленград. При „Певчески групи“ във втора възрастова група със сребърен медал се окичиха изпълнителите от НЧ „Изгрев-1928“ - с. Сладун и ПГ „Росна Китка“ към НЧ „Просвета-1928“ - с. Белица. В същата категория трети станаха ПГ „Сакара пее“ към НЧ „Просвета-1949“ - с. Оряхово и самодейци към НЧ „Васил Левски-1933“ - Свиленград, кв. Гарата.

Кулминацията на фестивала бе нестинарската група от с. Българи, Малкотърновско. Под звуците на гайда и тъпан в жаравата влезе 26-годишният Костадин Михайлов. В ръцете си той държеше икона на Света Богородица, взета от църквата в Лозен. „От 12-годишен съм нестинар. С танците си моля Бог да донесе здраве на всички присъстващи. За ритуала не си нося икона със себе си, а винаги вземам някоя от църквата в съответното населено място. Така мисля, че е по-редно“, сподели Костадин пред „Старият мост“. Той извървя целия път и извърши всички действия, полагащи се на нестинаря според традицията. В огъня Костадин грабна жарава в шепите си и продължи да танцува. Не изглеждаше да е на себе си. Освести се чак когато нестинарската група се прибра след края на танца. Любопитни го последваха, за да проверят има ли му нещо на ръцете и краката. Нямаше му. „Трябва силно да вярваш в себе си. Нагласиш ли се, че ще се справиш, някой ден наистина ще успееш“, обърна се Костадин към малко момченце, което се чудеше как така по ръцете на нестинаря нямаше рани от изгаряне.

Михайлов е една от големите надежди на хората от Българи и историци, че нестинарството няма да изчезне. Според някои, познавало се, че е „избран“ - влизал в огъня, носейки иконата с лице към себе си, за да му дава сила, както са го правели старите нестинари.

Диляна ЦВЕТКОВА