23
Вт, Юли
40 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Няколкодневният Ангел вече е настанен в приемно семейство

30-годишна жена от Харманли е изоставила в Акушеро-гинекологичното отделение /АГО/към свиленградската болница новороденото си бебе и избягала. Ромката е проституирала тук и се наложило да роди в най-близкото здравно заведение.

Харманлийката дала име на момченцето – Ангел. То се е родило здраво, без увреждания. На втория ден обаче „майката“ пробила дупка в мрежата на прозореца, вързала въже, спуснала се и изчезнала. Това е осмото дете, което тя изоставя.

От АГО са уведомили за случая Социални грижи в Свиленград, както изисква законът. От социалната служба веднага се ангажирали с търсене на изход от ситуацията. За много кратко време се намерило семейство, което да се грижи за Ангел. Приемната майка Катя Мънмънова, санитарка в Дома за стари хора, след като се консултирала със съпруга си, се наела с трудната и отговорна задача да отглежда малкото бебе. Впрочем, това е третото дете, което от Социални грижи настаняват в това семейство. В момента при тях живее 5-годишно, а другото вече е намерило своите осиновители. Катя Мънмънова има свой голям син.

„Има доста случаи на изоставени деца, за които родителите не искат или не могат да полагат грижи – сподели директорката на социалната служба Росица Христова. – Оставените бебета в АГО са предимно от ромски произход. Ние избягваме да ги настаняваме в институции, а търсим приемни семейства, което смятаме за свой дълг. В специализирани заведения много рядко отиват, най-вече деца с увреждания.“

СМ

Снимката е илюстративна