23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Частната фирма „Кратос – Карчев“ ЕООД е внесла искане в Общината за предоставяне на концесия на гробищния парк в Свиленград, става ясно от докладна записка до Общинския съвет, внесена от кмета Георги Манолов.

Дружеството е специализирано в извършването на траурни услуги – организиране на погребения, панахиди, помени и други съпътстващи дейности и е единственото с такъв предмет на дейност на територията на общината. Предстои местният парламент да вземе решение дали гробището да бъде отдадено на концесия на „Кратос“. Докладната записка на кмета Манолов е съпроводена от всички необходими документи, изготвени от назначен от него подготвителен екип, включително и становища от ДАНС,областния управител /вече бивш/ Минко Ангелов, министрите на вътрешните работи и на отбраната. „Кратос – Карчев“ ЕООД иска да вземе на концесия гробището в Свиленград за 20 години.

Дружеството се ангажира да почисти гробищния парк, да постави нови табели за обозначаване на парцелите, да изгради стена с урнови ниши и да разработи софтуер за вписване историята на всяко гробищно място. Освен това погребалната агенция предвижда ремонт на ритуалната зала, изразяващ се в смяна на покрива, поставяне на нови прозорци от ПВЦ със стъклопакет и нови врати, подмяна на подовата настилка, монтиране на климатици и на мобилна хладилна камера.

Имотът с площ над 57 дка е публична общинска собственост. Досега управлението, стопанисването и поддържането на гробищния парк и ритуалната зала се осъществява от Дейност „Социални услуги“ при Общинската администрация и Общинско предприятие „Благоустрояване и озеленяване“. Изкопаването, заравянето и оформянето на гробове се извършва от „Кратос“.

СМ