Общество
Инструменти
Шрифт

Окриват риболовния сезон със състезание на „Кюй дере“ в събота

60 балъкчии отнесоха солени глоби по време на забраната за риболов. Общата сума от санкциите е около 65 хил. лева. Бракониерите са сгащени от служители на ИАРА-Хасково по време на забраната за улов, която влезе в сила от 18 април. Те са уличени в различни провинения – употреба на мрежа тип „парашут”, липса на риболовен билет. Други пък си позволили да възпрепятстват проверките на инспекторите, като не предоставили лични документи. Нарушителите са спипани по река Марица и язовири.

Униформените са конфискували 50 мрежи с обща дължина 2 940 м, 170 винтера, 30 сари с обща дължина 120 м, както и 16 въдици с макари. Освободена е 636 килограма риба. Данните бяха предоставени на „Старият мост“ от директора на ИАРА-Хасково Костадин Костадинов и са за цялата област.

Впрочем, забраната пада на 3 юни. По традиция стартът на новия сезон ще бъде даден със състезание на яз. „Кюй дере“ край село Райкова могила още същия ден. Надпреварата ще започне в 09:00 часа, но организаторите призовават желаещите да се включат да пристигнат 30 минути по-рано. Участниците ще бъдат разпределени в няколко възрастови групи. Както всеки път, местното дружество осигурява и награди. Призьорите ще получат различни рибарски принадлежности. 

Регистрираните балъкчии за тази година в свиленградското ловно-рибарско сдружение са 400. Членският внос е диференциран, съобщи Петър Вангелов. Редовният билет за риболов е 15 лв., за учащи от 14 до 18 г. и пенсионери над 65 г. - 10 лв., а за децата – 3 лв. Лицата с трайни увреждания пък плащат 50 % по-ниска такса в зависимост от коя възрастова група са, уточни още Вангелов.

Снимка: Интернет

Диляна ЦВЕТКОВА