17
Пон, Юни
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Група граждани, голяма част от които деца, марширува като „Бессмертный полк“ в Свиленград на 9 май, когато Русия отбелязва 72-рата годишнина от победата на СССР над нацистка Германия. Без строй, с черно-бели портрети в ръце и тениски с лика на Левски, „полкът“ извървя разстоянието от сградата на ДСК до пл. „5-и октомври“.

Пред паметника на загиналите за Отечеството свиленградчани бяха поднесени венци и цветя. Инициативата, която всъщност е в памет на загиналите във Втората световна война, за СССР Великата отечествена, е на Клуба на съотечествениците – главно руски граждани, които живеят в Свиленград. Тази проява не бе отмината от зам.-кмета Мария Костадинова.

Aĸциятa „Бeзcмъpтeн пoлĸ” e иницииpaнa oт гpaждaни, зaпoчвa в Pycия в гp. Toмcĸ пpeз 2012 г. Πoтoмци нa вeчe зaгинaлитe yчacтници във Bтopaтa cвeтoвнa вoйнa ce вĸлючвaт в мapшa c пopтpeти нa cвoитe близĸи, зa дa нe бъдaт зaбpaвeни. В България инициативата се провежда за трета поредна година. В самата Русия починът обаче вече се възприема нееднозначно, след като се включиха  държавата и органите на властта, а в чужди страни посолства и консулства организират проявата. „Разходка на гробище“ нарече марша на „полка“ руски интелектуалец. Други пък смятат, че това е част от хибридната война на Путин срещу Европа. Съветът на Европа също далеч не одобрява подобни демонстрации.

Чии портрети са носили участниците в рехавия свиленградски поход, най-вече децата, не стана известно.

СМ