15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Клиенти на EVN в Пловдив готвят протест на 12 февруари

Десетки свиленградчани пропищяха от високи сметки за ток през зимните месеци. През Януари обаче от EVN преминаха всякакви граници, жалват се наши читатели. Те са убедени, че написаната от инкасаторите на дружеството консумация е нереална.

„Живея сама и се толя на твърдо гориво. Бойлерът ми е на газ, готвя на газ. Хладилник нямам. През месеца да съм пуснала пералнята най-много 4 пъти и платих 45 лева ток, което за мен е обирджийство“, оплака се баба Стефка, която живее в кв. Гарата. „Вкъщи се отопляваме на дърва и готвя на газ. Пералня пускам само в събота и неделя, и то на нощна тарифа. Бойлера го ползваме най-много три пъти в седмицата. Постоянно работи само хладилникът. Преди плащахме не повече от 40 - 50 лева, а сега сметката за ток е 187 лева при същата консумация“, жалва се и Иванка Томова. От залата по борба в Свиленград пък платили 500 лв. само за климатик и осветление. Трицифрени са сметките за ток на още десетки нашенци.

От КЗК (Комисията за защита на потребителите) уточниха, че всеки потребител, който счита, че му е начислена сума за повече от изразходваната от него електрическа енергия, следва да подаде жалба към съответното електроразпределително дружество. Може да поиска и техническа проверка на електромера, която обаче струва 49 лева. Ако се окаже че измервателният уред действително е развален, таксата и надписаната електроенергия е за сметка на дружеството, което ще върне парите. Търговецът е длъжен да се произнесе в срок от 30 дни по всеки отделен случай. Ако начислената сума е за реално консумирана енергия, потребителят е длъжен да заплати месечната си сметка. Ако счита, че е некоректно таксуван, може да потърси правата си и по съдебен ред. 

От EVN категорично заявиха пред „Старият мост“, че е невъзможно да има надписани сметки и са готови да проверят всеки един подаден писмен сигнал или жалба в офисите на електроразпределителното дружество. От компанията обявиха, че 46 % от клиентите им имат средна сметка 22, 59 лева с ДДС. При 40 % от потребителите средната стойност на фактурите била 102, 07 лв. Едва 14 % имали потребление над 1000 киловата и средна сметка 263, 89 лв. Освен това съществувал и варианти за разсрочено плащане на сметките за ток, но за целта клиентите на EVN трябвало лично да посетят офисите на компанията.

Впрочем, от високи сметки за ток не се оплакват само в Свиленград. В Пловдив, например, където също действа EVN, вече готвят протест. Група в социалната мрежа „Facebook“ - „Протест против EVN“, набира съмишленици. Стачката ще е на 12 февруари от 12:00 ч. пред централата на електроразпределителното дружество. Засега участие в нея са заявили около 90-ина пловдивчани.

Припомняме, че точно преди 4 години (през 2013 г.) на протестен митинг срещу EVN излязоха близо 1000 свиленградчани.

Снимка: Архив "Старият мост"

Диляна ЦВЕТКОВА