28
Вт, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Празнична света литургия отслужи новоизбраният старозагорски митрополит Киприян в църквата „Св. Атанасий“ в с. Мезек. Владиката бе тук на 18 януари по покана на архиерейския наместник на Свиленград отец Константин. Въпреки че в епархията има и други храмове, носещи името на светеца, Киприян предпочете този в Мезек. Службата трая близо 3 часа. След нея Дядо Киприян пожела мир, здраве и благоденствие на свиленградчани. Празникът продължи на тържествен обяд в комплекс „Дженерали“ край селото.

В богослужението се включиха свещенослужители от Стара Загора, Харманли, отец Трифон от Любимец, отец Константин и отец Георги от църквата в кв. Гебран в Свиленград. На мнозина направи впечатление, че предстоятелят на храма в кв. Гарата – архимандрит Януарий, отсъстваше. „Старият мост“ разбра, че той изобщо не е бил поканен.

Специално за литургията тук пристигна отец Александър Чакърък от българската църква в Одрин „Св. Георги“. Той бе придружен от генералния консул на България в Одрин Васил Вълчев. Сред миряните, дошли на празника, бяха кметът на общината Георги Манолов и заместничката му Мария Костадинова. Жителите на селото пък се бяха подготвили с традиционни за селото ястия и баници, с които почерпиха присъстващите.

Впрочем, мезешката църква е една от най-старите в общината. През 1913 г. тя е била опожарена. Възстановена е през 1924 г. Състоянието на храма в момента е отлично. През 2015 г. превърналата се вече в традиция инициатива „Еко Коледа“ събра пари за ремонт на оградата.

Диляна ЦВЕТКОВА