19
Сря, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Митрополит Антоний освети изцяло ремонтирания храм в кв. Гарата

Стотици миряни от различни краища на България се стекоха в църквата в кв. Гарата, за да се поклонят пред Чудотворната икона на Пресвета Богородица и мощите на светците Козма и Дамян. Мнозина от поклонниците бяха дошли с надеждата за изцеление. Реликвите пристигнаха тук на 29 ноември от Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“ (Софийска епархия).

Светините бяха донесени от игумена на обителта - йеромонах Никанор. С кратко литийно шествие, предвождано от две деца, те бяха внесени в храма. Всички свещеници от Свиленград – архимандрит Януарий, отец Георги от църквата в кв. Гебран, отец Дионисий от храма в кв. Баяндър, бяха тук. Единствено архиерейският наместник отец Константин отсъстваше.

Светините останаха в храма до 14:00 ч. на 1 декември. Припомняме, че това не е първото гостуване на мощи в църквата „Св. Йоан Рилски“. Миналата година свиленградчани имаха възможност да се докоснат до кости от тялото на Св. Йоан Рилски Чудотворец – небесния покровител на българския народ. Частица от тях беше посрещната в Свиленград. Пак с инициативата на отец Януарий, храмът получи като дарение частица от мощите на Св. Александър Свирски. В църквата се пазят общо 26 мощи на светци, донесени от отеца от различни краища на света – на Св. Димитър, Св. Георги, миро от гроба на Св. Николай Чудотворец... Семейства, страдащи от безплодие, имат възможност да се докоснат до частица от Св. Анна, майката на Богородица, която се счита за закрилница на семейството. Тези, които искат да се избавят от всяко зло, могат да се помолят пред мощите на Св. Харалампий. Св. Варвара пък, от която също се съхранява частица, е покровителка на починалите от внезапна смърт.

Архимандрит Януарий не успя да отговори коя от реликвите е с най-голямо значение. По думите му всички мощи са значими за вярващия. На следващия ден – 30 ноември, изцяло ремонтираната църква „Св. Йоан Рилски“ бе осветена от митрополит Антоний, представляващ Старозагорска епархия след освобождаването на продължително боледуващия Дядо Галактион. Владиката извърши обновление на храма, водосвет и след това отслужи божествена литургия. За пръв път в храма бе направено ритуално подстригване и бе ръкоположен отец Стефан от Атина в дякон. След време той ще бъде ръкоположен и за свещеник и ще служи в българската църковна община „Св. Йоан Рилски“ в Атина.

Владиката връчи на кмета Георги Манолов ктиторска грамота, тъй като градоначалникът е един от основните спомоществователи на храма. Както многократно сме писали, под ръководството на архимандрит Януарий и със средства на благодетели църквата промени изгледа си както отвън, така и отвътре. Най-напред се подмениха цялата инсталация на храма и старите дървени прозорци с PVC. Шпакловаха се и се боядисаха стените, след което храмът бе изографисан. Монтиран бе и нов иконостас. Съвсем наскоро пък приключи и външният ремонт. Камбанарията бе боядисана със специална боя, чиято гаранция е около 60 г. Смени се и обшивката й с алуминиева. Храмът бе саниран и облицован в основата си с камъни, за да наподобява древните византийски базилики. Диляна ЦВЕТКОВА