17
Сря, Апр
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Окръжна прокуратура-Хасково внесе в съда обвинителен акт спрямо 37-годишния свиленградчанин  Петър Василев за това, че в качеството си на длъжностно лице поискал и приел дар, който не му се следва – престъпление по чл. 301 ал.2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Както „Старият мост“ писа, на 30 май 2015 г. Василев, който бил инспектор в ДАИ-Хасково, и негов колега извършвали контролни проверки на моторни превозни средства и водачите им на автомагистрала „Марица“ край Свиленград. Петър Василев бил отговорник на екипа. Спрели за проверка и камион „Волво“. Шофьорът изчакал инспектора, който проверил преди него други два автомобила. Когато видял, че Василев се насочва към него, шофьорът на камиона отворил вратата и в същото време включил мобилния си телефон на функция „видеозапис“. На конзолата до волана имало оставени няколко банкноти от 5, 10 и 20 евро, които му били върнати като ресто при плащане на такси по време на пътуването.

Петър Василев се качил на стълбите на кабината и съобщил на шофьора, че колата има технически проблем. Водачът възразил и отвърнал, че е нова. Обвиняемият продължил да настоява и за да не извърши контролна проверка поискал сумата от 20 евро, наричайки ги „синя банкнота“. Водачът посочил от намиращите се на конзолата банкноти такава с номинал от 20 евро и Василев я взел, за да не му извърши проверка. След това извадил извлечението от тахографа на камиона, поставил печат и уверил турския водач, че всичко му е наред и той потеглил.

На 31 май 2015 г. водачът публикувал заснетия видеоклип под заглавието „Рушвет по пътя на завръщането“ в общодостъпен сайт в Интернет, където имал регистриран профил. Фактическата обстановка по делото се доказва от изготвена експертиза, разпити на свидетели, огледи на веществени доказателства и др. Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият не се е признал за виновен. Той в момента е безработен. Предстои разглеждане на делото в Окръжен съд-Хасково.

СМ