25
Вт, Юни
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Постоянна мярка „задържане под стража“ наложи Районен съд-Свиленград на Павел Лилянов. Делото се гледа днес, след като изтече 72-часовият срок, през който той беше зад решетките с прокурорско разпореждане. В мотивите си съдия Кремена Стамболиева изтъкна, че е възможно обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, защото бяха представени доказателства за предишни подобни прояви на Лилянов. Защитата в лицето на адвокат Веско Георгиев от Хасково поиска клиентът му да бъде освободен, но прокурор Евгения Стефанова настоя за обратното. В крайна сметка Павел Лилянов бе оставен в ареста, а решението подлежи на обжалване в Окръжен съд-Хасково в 3-дневен срок.

Припомняме, че пет обвинения бяха повдигнати от Районната прокуратура в Свиленград срещу бившия шеф на свиленградската митница Павел Лилянов, който стреля по хора с ловната си карабина „Калашников“.

Той ще отговаря за хулиганство с особена дързост, за закана за убийство спрямо две лица, за незаконно притежаване на огнестрелни оръжия и боеприпаси, за неспазване на правилата за боравене с огнестрелно оръжие, което води до опасност за живота и здравето на хората и за причиняване на телесни повреди на повече от едно лице и по начини и средства, опасни за мнозина.

66-годишният Павел Лилянов се вбесил на Сашо и Христо Руменови, след като открил при тях приятелката си Атанаска, която живеела на квартира у Лилянов. Тя била бивша колежка на Сашо, гробар в Свиленград от 4 години. Христо работел в казино. Екшънът ce paзигpaл в събота oкoлo 22:00 чaca в изоставена постройка в близост до ул. „Граничар“ в Свиленград, известна като „мaлкaтa гapичкa“. Сградата e oбитaвaнa oт двамата братя роми. Бившият митнически шеф се ядосал, след като разбрал, че приятелката му Атанаска е отишла да пие с двамата братя.

„Дойде и направо започна да стреля, да трепе. Нито го познавам, нито съм го виждал по-рано този човек – разказа Сашо Руменов. – Живея с брат ми, снахата и трите им деца. Моята жена и децата ми са в Германия. Атанаска беше дошла и докара дрехи за малките, почерпи с пуканки. Като дойде тоя, излязох навън в двора. Той почна да стреля с пушка ли, карабина ли, картечница ли, пиян беше. Улучи ме в крака, излезе и брат ми, и него простреля. Имам 12 шева на крака, Христо също е ранен, вадиха му сачми. Ще си търся правата, ще наема адвокат. Голям късмет извадихме, че не ни утрепа. Страх ме е, че ще го пуснат от ареста и пак ще дойде с пушката. Децата на брат ми - на 6, на 9 и на 13 години, две момчета и едно момиче, са страшно уплашени. Започнаха да се напикават от страх, защото видяха как хвърчат кървища, лоша работа. Сега са при баба си в Устрем, не ги пускаме на училище, докато се оправят.“

Сачми се забили в крака на гробаря, а кожата на другия мъж буквално била смъкната в областта на подбедрицата заради изстрела почти от упор.

„Много страшно беше. Чух гърмежи към десет и половина в събота вечерта. Помислих, че децата на комшията хвърлят пиратки – разказа съседката Десислава Христова. – Моето дете е малко, на 3 години, беше си прибрано вкъщи. Излязох да видя какво става. Гледам, един стреля с пушка, а братята хвърлят камъни, отбраняват се. Единият се опитваше да се обажда по телефона, сигурно на полицията. Ама оня грабна телефона, удари го в земята, после заши два шамара на Сашо май. Мисля че стреляше и от двора, и от колата. Тръгна си, после дойдоха линейка и полицаите. Бяха с бронежилетки.“

След стрелбата Лилянов се прибрал вкъщи. През нощта полицията завардила пътищата, а в неделя сутрин спецченгета са го задържали в дома му. Намерили го да спи. Арестували го, без той да се съпротивлява. При претърсване в дома му са открити още огнестрелни оръжия, едно от които без разрешително за притежаване, и боеприпаси, за част от които също нямал разрешително. Негови приятели споделят, че напие ли се, лилянов става неконтролируем и започва да размахва оръжие. Трезвен ли е, е душа човек, залъка от устата му можеш да вземеш, на много хора е помагал, разказват те.

Кадърът на БСП Павел Лилянов пое поста шеф на митницата в Свиленград по Жан-Виденово време през май 1995 г. С идването на власт на СДС през 1998 г. той е освободен от работа. Лилянов многократно подава молби за връщане в системата на митниците, но те оставаха без отговор. През 2002 г. бе един от тримата кандидати за директорския пост в Агенция „Митници", но не успя да се класира на първо място. През 2009 г., когато все пак получава назначение, Лилянов става експерт 3-та степен в отдел „ТАРИК и митническо тарифиране" на временен договор по заместване. Преди две години той бе най-възрастният кандидат за овакантеното място за директорския пост в Митница Свиленград.

На свиждане на Лилянов в следствения арест е отишъл архиерейският наместник отец Константин.

СМ