23
Вт, Юли
40 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Бившият началник на Свиленградската митница Тодор Караиванов е отказал да бъде възстановен на работа в системата, макар че законът го позволява. Това стана ясно на делото на 4 октомври в Хасковския окръжен съд.

Процесът е възбуден по искане на прокуратурата, която протестирала възстановяването на служба на Тодор Караиванов, което е считано от 7 септември. На тази дата обаче бившият митнически началник само отишъл да подпише заповедта си за назначение в Свободна безмитна зона в Митница Бургас и веднага излязъл в отпуск по болест поради влошено здравословно състояние. В съдебната зала обаче се оказало, че няма спор – и прокурорът, и Караиванов искали едно и също – да не бъде върнат на работа. Съдията по делото се опитал да убеди Тодор Караиванов и неговия адвокат да се възползват от промените в Закона за държавния служител.

Както „Старият мост“ писа, Конституционният съд отмени преди няколко месеца възможността за неограничено във времето отстраняване от длъжност на държавните служители при повдигане на обвинение за извършено престъпление. Караиванов обаче се мотивирал, че не е добре със здравето и не иска отново да става обект на злостни писания по вестници и електронни медии. „Това, което писаха, изобщо не е вярно! Не искам да се спекулира с това че съм следствен и възстановен на работа и да се разпространяват откровени лъжи“, заяви категорично той.

СМ