17
Пон, Юни
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Срещу двамата свиленградчани неправомерно е повдигнато обвинение, реши съдът. Обезщетения от по 6 и 8 хил. лв. присъдиха магистратите

Районният съд в Свиленград постанови, че срещу 61-годишния Сребрю Сребрев и 32-годишния му син Михаил Сребрев неправомерно е повдигнато обвинение в опит за придобиване на 112, 320 кг хероин. Заради това прокуратурата следва да изплати обезщетение заради претърпени неимуществени щети в размер на 8 хил. лева на Михаил и на 6 хил. лева на Сребрю. Искът им е бил съответно 15 и 12 хил. лв., но съдия Кремена Стамболиева на практика е намалила сумите наполовина.

Вредите се изразяват в емоционален дискомфорт, влошено здравословно състояние, накърнено семейно положение, са мотивите на магистратите. В полза на двамата са присъдени и съдебни разноски от по 500 лева за всеки. Постановеното от съда подлежи на обжалване на по-горна инстанция. Решението е взето в едно съдебно заседание по чл. 2, ал. 1, т. 3 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Делото не бе сложно, тъй като по казуса има тълкувателно решение на Върховния съд, сподели съдия Кремена Стамболиева и обясни, че това касае случаите, когато няма повдигнато обвинение срещу лицето. Действително това е така – след шумно оповестената от властите акция по задържането на Сребреви и само 9-дневен престой на двамата в ареста, прокуратурата сама оттегли предявеното обвинение срещу тях поради липса на доказателства. Както „Старият мост“ пръв писа,

Сребреви, които се занимават със земеделие в района, бяха задържани в нощта на 10 срещу 11 ноември 2014 г. за 112, 320 кг хероин, открити край с. Щит на метри от границата с Турция. Заловеният хероин е абсолютен рекорд за зелената граница. Дрогата на стойност 13, 5 млн. лева е трябвало да бъде транзитирана до Западна Европа, каза тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров на нарочен брифинг, проведен на 12 ноември 2014 г. Наркотикът е открит при обход на патрул на Гранична полиция в района на с. Щит, припомня „Старият мост“. Водач с граничарско куче обхождал силно пресечена местност, обрасла с буйна растителност на метри от р. Каламица. В дере, обрасло с гъсти шубраци, били забелязани 4 сиви найлонови торби с някакви пакети. Веднага мястото било блокирано от униформени с бронежилетки и автомати, завардени били пътищата. Цяла нощ граничните полицаи прекарали в очакване, скрити в шубраците, но никой не се появил. Сутринта, вече по светло, видели, че към мястото се упътва Сребрю Сребрев. Появил се отново след около 2 часа и тръгнал към торбите. Тогава полицаите скочили върху якия бивш борец и го арестували на 10 м от „пратката“. Задържан бе и синът му Михаил, който орял нивите им на около 400 - 500 м разстояние.

На 21 ноември 2014 г. двамата бяха освободени от ареста с най-леката мярка за неотклонение – „подписка“. Твърди се, че Сребрю имал намерение да прибере четирите чувала с наркотик. Ами защо тогава не го оставиха поне да ги доближи, ами са го арестували на 10 метра от чувалите. Мотивът им е, че бил погледнал към наркотика. Доколкото знам, в България гледането не е престъпление, заяви пред Пловдивския апелативен съд тогава защитникът на обвиняемите Веско Георгиев. Скоро след това окръжната прокуратура оттегли обвинението срещу Михаил и Сребрю Сребреви.

СМ