25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт
uchhhhuch2uch1Носителите на званията Учител и Ученик на годината бяха излъчени за празника на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Отличията на призьорите - специални плакети, парични награди и грамоти от общината, връчи зам.-кметът Мария Костадинова по време на галавечеря в р-т „Марица“ на 19 май.
За Учител на годината бе определена Мария Петрова, която е преподавател по физическо възпитание и спорт в СОУ „Д-р Петър Берон“. Тя е ръководител на отряда по пожароприложен спорт „Млад огнеборец“, който винаги се класира в престижната тройка на национални състезания. Само преди дни отборът спечели Купа „Свиленград“, като едновременно с това се нареди първи в област Хасково и в комплексното класиране на републиканското първенство. Петрова ръководи и отбора по волейбол към училището във възрастова група 5 – 7 клас. Децата се класираха на областния шампионат.
За Учител на годината бяха излъчени кандидатури и от останалите свиленградски училища и детски градини. За първа година с номинации не излязоха ПГССИ „Христо Ботев“ и ПУИ „Стефан Василев“. Всички преподаватели работеха отлично през годината и нямаше как да изберем кой от тях е най-добрият, споделиха от ПГССИ. Останалите номинирани за приза бяха Веселина Дренска (ОДЗ „Зорница“), Иванка Колева (ЦДГ „Детелина“, филиал с. Момково), Кера Иванова (ЦДГ „Снежанка“), Красимира Христова (ЦДГ „Радост“), Мария Михайлова (ОУ „Иван Вазов“), Мария Русинова (ЦДГ „Слънце“), Пейка Байнова (ОУ „Христо Ботев“ , с. Левка), Наталия Георгиева (ОУ „Любен Каравелов“, кв. Гарата) и Станка Латинова (НУ „Христо Попмарков“).
Званието Ученик на годината бе отредено на единадесетокласничката от ПГССИ „Христо Ботев“ Атанаска Славеева. В областния кръг на олимпиадата по химия тя се класира на 5-о място. Успешно е и участието й в националното състезание по химия. Атанаска участва в мобилна практика в Холандия по проект, който й помогна да сформира екип и да разработи собствен проект „Ферма за здравословно хранене и спорт“, представен на ученическия форум „Добри практики в биоземеделието и селския туризъм“. Презентацията й предизвика особен научен интерес от партньорите й от „Аграрен университет“ – Пловдив. Атанаска е член на ученическия съвет, деен участник и организатор на училищни инициативи. Особено активна е в доброволчески и благотворителни кампании. През изминалата година е инициирала три такива акции. Преподавателите и съучениците й я определят като интелигентен, лъчезарен и възпитан млад човек.
За Ученик на годината бяха номинирани също Ася Беева от ОУ „Иван Вазов“, Василия Костова – СОУ „Д-р Петър Берон“, Зина Асенова – ОУ „Любен Каравелов“, и Радостина Иванова – ОУ „Христо Ботев“, с. Левка.
Диляна ЦВЕТКОВА