18
Вт, Юни
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт
rakkkk
rakkkk1rakkkk2rakkkk3rakkkk4rakkkk5След близо 4 часа протести ракиджиите вдигнаха блокадата си. Както писахме по-рано днес, без каквото и да е предупреждение, собственици на казани за варене на домашна ракия затапиха ГКПП Капитан Андреево, видя на място екип на „Старият мост“, който пръв пристигна на мястото.
На трасето за влизащи автомобили се струпаха близо 500 души от Южна България. Те пристигнаха тук с повече от 150 автомобила. Стачкуващите останали недоволни от протеста им в София миналата седмица и затова решили да блокират пътя за границата. Едновременно бяха затапени районът около граничния пункт Дунав мост при Русе и отсечката между Мездра и Враца.
При старта на блокадата край ГКПП Капитан Андреево в 10 ч. нямаше никаква полиция, но след около час пристигнаха двама униформени с патрулка. Малко по-късно дойдоха още десетина полицаи. На място пристигна и лично шефът на РУП-Свиленград Димитър Янакиев. Униформените на няколко пъти се опитаха да убедят протестиращите да пуснат движението, тъй като стачката им била незаконна. Ракиджиите обаче бяха непреклонни. Тогава ченгетата записаха номерата на колите на протестиращите. Най-вероятно срещу тях веднага ще бъде възбудено досъдебно производство.
В 13:30 ч. стачкуващите все пак омекнаха и се съгласиха да пуснат само леките автомобили. „Хора сме. В някои от колите има деца и старци“, споделиха ракиджии. Идеята им бе блокирани да останат само ТИР-овете, повечето от които с чужда регистрация. По заобиколен път обаче камионите също тръгнаха и протестът приключи. Дали ще продължи друг ден, никой не успя да каже.
Ракиджиите протестират срещу наложеното ограничение да варят повече от 500 л и искат възстановяване на стария режим. Те носеха знамена и плакати, призоваващи да не се посяга на българската традиция. „Долу ръцете от последната утеха на българина“, „Пазете традициите, те са ваши“, "Ние сме поредната партида към терминал 2", гласяха някои от лозунгите. Както писахме многократно, според новия закон казаните за ракия ще могат да работят само 6 месеца в годината – от 1 юли до 31 декември. Извън този период спиртоварните имат право да извършват дейност, но ще трябва да подават уведомление до съответните митнически и контролиращи органи. Освен това малкият казан за ракия вече е с обем до 500 литра, а не до 1000, както беше досега. Според поправките собствениците на малки обекти ще продължат да плащат налог от 550 лева на хектолитър чист алкохол, за миналите в категорията големи обаче данъкът е 1000 лева.