19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

20 са членовете на най-новия съюз, приемат се още. От новото обединение отправят първите си искания към ОбС

 

Животновъди в Свиленград се обединиха в „Сдружение на животновъдите от Сакар“. То бе учредено на 22 март, като в него засега членуват 20 фермери. Управителният съвет е от 5 души – Иван Бакалов, Явор Илиев, Райчо Димитров, Илиян Георгиев и Благой Благоев. За председател единодушно бе избран Явор Илиев, който отглежда 500 овце.

Стадото му е в Левка, където на този етап ще бъде и седалището на сдружението. По време на събранието се реши членският внос да е 5 лв. на месец.

Идеята на сдружението е да обедини фермери, които споделят едни и същи проблеми с цел да се даде по-голяма гласност. Едни от основните цели са защита на интересите на членовете пред държавни и частни институции; защита на произхода, качеството и автентичността на произведените продукти; защита на правото на фермерите до равнопоставен достъп на пазара и др. Всеки желаещ може да кандидатства и да се присъедини към местния съюз. Най-важното е да е животновъд било то и с 5 кози, например. Трябва да е съгласен с устава на сдружението.  

Очакваме и се надяваме сега, като сме повече хора, обединени в едно, общинските съветници в Свиленград и държавата да обръщат повече внимание и на нашите проблеми, споделиха животновъдите. По думите им в земеделския бранш те били най-ощетени. Още за следващото заседание на ОбС ще внесат за разглеждане някои от исканията си. Едно от тях е, когато се дават пасища, да бъде частично, защото в някои от имотите имало големи терени с камънаци, дерета и гори, които не ставали за паша. Трябвало да се плаща наем обаче за цялата земя, а той не бил никак малък – 12 лв./ дка. Пасищата в община Свиленград са едни от най-скъпите, подчертаха животновъдите. В Тополовградско, например, се плащало по 9 лв./ дка. Освен това се давали площи на хора, които били от други общини. Законът го позволявал, но местната управа можела да не се съобрази с това. Ще искаме и да ни се даде достъп до обработваеми земеделски земи, за да можем сами да си произвеждаме фуража, споделиха още фермерите. Предложението им е да се оставят общински площи само за животновъдите и ако няма интерес от тяхна страна, тогава да се дават на други стопани.

Междувпрочем, тукашните животновъди решиха, че ще се включат в националната стачка на млекопроизводителите. Протестът е насрочен за 24 март пред Министерски съвет. Фермерите са недоволни от отношението на държавата към труда им. Липсата на пазар за продукцията и неправилното разпределяне на земите за паша са само част от проблемите. Те настояват за контрол при вноса на млечни продукти и суровини при влизането им в страната, премахване на контрабандния внос, както и контрол на мандрите и суровините, с които работят. По думите им протестът не е политически и се надяват министър-председателят да откликне на исканията им.

Диляна ЦВЕТКОВА