14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Бившият свиленградски кмет Светлин Проданов осъди държавното обвинение, след като бе оправдан по делото „Граница”

Обезщетение от общо 117 441 лева трябва да плати прокуратурата на бившия свиленградски кмет и митничар от пункта Капитан Андреево Светлин Проданов. Това реши Хасковският окръжен съд по заведеното от Проданов дело по Закона за отговорността на държавата.

Митничарят бе оправдан в началото на м.г. заедно с още петима негови колеги и трима гранични полицаи по случая "Граница". Девeтимата бяха изправени пред Темида по обвинения, че са искали и получавали подкупи. Обвинителният акт бе писан от Софийската градска прокуратура и не издържа пред съда. В последствие държавното обвинение не протестира на по-горна инстанция.
„64 601 лв. от присъдената сума на Проданов е обезщетение за имуществени вреди. Това е неполученото от него брутно трудово възнаграждeние, за периода от 19 август 2010 до 27 февруари 2015 г., през който временно е бил отстранен отработа”, пише в решението на Темида.
Още 50 000 лв. прокуратурата трябва да плати на свиленградчанина за преживените от него стрес и страдания за 54 месеца, докато беше разследван и подсъдим. Светлин Проданов е заявил в жалбата си пред Темида, че докато се е водило разследване срещу него, здравето му рязко се е влошило. Започнал да страда от безсъние, получавал периодични пристъпи на психогенно прилошаване. Освен това му била поставена диагноза псориазис, която изисквала спазване на диетичен режим и медикаментозно лечение. Бил диагностициран и със заболяване исхемична кардиопатия. Не можел да заспива без  успокоителни. Честта и достойнството му били силно засегнати от несправедливото обвинение и непрекъснатото му отразяване и обсъждане при всяка публикация, свързана с воденото против него наказателно производство. В медиите се отразявало, че  е публична личност, в качеството му на бивш кмет на Свиленград. От тези материали той се почувствал унизен, публично обруган и изолиран.
Освен посочените суми, на ищеца се присъждат 2000 лв. за платения от него адвокатски хонорар и още 840 лв. здравни осигуровки, внесени от митничаря, докато бил отстранен от работа.
Прокуратурата сочи в гражданския процес, че претенциите на Проданов са неоснователни. Държавното обвинение смята, че предявените от него искове са завишени.
Решението може да бъде обжалвано в двуседмичен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Делян АВРАМОВ