15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Делата на съкратените служители от вече бившата Митница Свиленград следва да се гледат в Административен съд – Хасково. Това постанови Върховният административен съд /ВАС/. Така се сложи точка на препирнята къде трябва да се завеждат исковете на махнатите митничари.

Както „Старият мост“ писа, спорът се заформи след като Митница Свиленград бе закрита на 11 януари т. г. и бе прехвърлена на две части към Пловдив и Бургас. Юристите не можеха да отговорят еднозначно дали тук има местна структура на Агенция „Митници“, или – не, и къде трябва да се гледат делата на съкратените –  в Хасково, в Пловдив, в Бургас или София.

Със закриването на митницата в Свиленград бяха съкратени 65 служители, а над 80 % от тях са подали жалби в съда против заповедите си за уволнение. Някои са завели дела в Административен съд – Хасково, други – в Административен съд – София град. В крайна сметка ВАС излезе с оппределение, че по подсъдност исковете трябва да се завеждат по постоянен адрес, т. е. в Хасково. Налице е и другото условие – тук има местна административна структура – митнически пункт и митническо бюро.

СМ