15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

DSC 6605DSC 6602DSC 6609DSC 6636DSC 6599DSC 6594Парализиран от сняг се събуди Свиленград на 4 януари, първия работен ден от Новата година. Непочистени улици и тротоари, буксуващи коли в преспите, пешеходци по пътните платна са само част от картината, която се наблюдаваше в иначе имащия претенции да бъде „българският Лас Вегас“ граничен град.

Пътищата от общинската мрежа не бяха почистени сутринта и общественият транспорт бе замрял. Ученици от селата не можаха да стигнат до класните стаи, тъй като училищните бусове не вървяха. В средищното школо в с. Левка присъстваха само преподавателите, които едва стигнали до работното си място по неизчистения път с дълбоки коловози. Селата в общината останаха откъснати. „От Младиново до Свиленград стигнахме с микробус за час и половина“, оплака се гражданка. До това село пък не могла да стигне кола на „Социален патронаж“, която аварирала на пътя, който други години иначе бил почистван от снега. Подобно бе положението и по шосетата към другите села.

От сметопочистващата фирма „Волф“ не могли да излязат и да спазят графика си поради непочистените улици и опасността да пострадат пешеходците, движещи се по платната на улиците.

В общинския център бяха поизринати, и то със закъснение, само някои от главните артерии – улиците „Ал. Стамболийски“,  „Цар Симеон Велики“, „Иван Шишман“. И следобед пресечките останаха непроходими. На много места и тротоарите бяха непочистени, въпреки че това е задължение на фирми и частни стопани.

Остро възмущение от ситуацията изразиха граждани на общината, които сигнализираха за липсата на адекватни действия от страна на местната управа в редакцията на „Старият мост“. В групата „Свиленград“ във Фейсбук свиленградчани също изразиха недоволството си от бездействието на властите.

Както „Старият мост“ писа, и тази зима „Мостинженеринг“ АД – Ямбол трябва да рине снега по пътищата на община Свиленград. Това стана ясно след отваряне на офертите по ежегодната обществена поръчка. Общата дължина на трасето, за което ще се грижи фирмата победител, е 88, 8 км. Най-тежките участъци между селата, където се получават навявания от сняг и преспи, са в района на Сакар: Младиново – Костур, Левка – Студена, Мустрак – Равна гора, отсечките до Маточина и Михалич.

Поддържането на улиците в Свиленград през зимния сезон пък е възложено на Общинско предприятие „Благоустрояване и озеленяване“. Това е заложено в бюджета на общинското предприятие, т. е. плаща се от джоба на свиленградчани.

Отделените средства за снегопочистване и опесъчаване на общинските пътища от четвъртокласната пътна мрежа са 150 хил. лв. Стойността на поръчката е прогнозна, в зависимост от предстоящите метеорологични условия и тежестта на зимния период, подчертаха от ОбА. Припомняме, че през сезон 2014 – 2015 г., който беше необичайно топъл, а по-сериозни валежи от сняг почти нямаше, за снегопочистване и поддържане на общинските пътища бяха изразходвани 63 хил. лева.

СМ