19
Сря, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт
borbaС три медала се завърнаха състезателите по борба от новосформирания свиленградски клуб „Христо Ставрев“ още от първото си състезание. Дебютът им бе на турнир в Пловдив в категориите „Кадети“ и „Момчета“. При кадетите Христо Карабашев и Стоил Костадинов завоюваха сребърните медали, а Кристиян Панайотов се класира трети при момчетата. Изключително сме доволни от представянето на нашите момчета, казаха от клуба, който бе създаден едва преди 6 – 7 месеца. Тримата ни представители успяха да надвият състезатели на спортни училища в България, които тренират на специален режим от поне 5 години.
Интересното е, че първоначално Христо Карабашев трябваше да излезе на тепиха в категория „Момчета“. От клуба обаче решиха, че там е абсолютен фаворит и го пуснаха срещу по-големите, за да трупа опит. Очакванията не бяха за медал, но Христо приятно изненада всички, като се класира втори. На финала той се изправи срещу кадет от Севлиево, който догодина минава в по-горна категория. Преди да стигне до последната схватка Карабашев многократно бе ощетяван от съдиите, най-вече в мача срещу представителя на „Тракиец“ - Пловдив, който нашето момче тушира. Стоил Костадинов пък изпусна златото след опит за атака от своя страна. Това беше голяма грешка, от която се възползва съперника му. На малкия финал за сребро и бронз Стоил се изправи срещу борец от спортно училище и след блестяща борба успя да го надвие. По пътя си за медал той се бори срещу трима от спортни училища и победи двамата, което е голям успех, коментират от клуба. Кристиян Панайотов също се справи блестящо. Той получи контузия още в първата среща, но волята му за победа му даде сили да продължи напред. В последната среща за третото място тушира много силен съперник от най-добрия клуб в България.
Със страхотната си борба тримата свиленградчани направиха силно впечатление на всички треньори и организаторите на турнира. Техен наставник е Христо Христов – Гачето, който е носител на множество медали. В момента местният клуб, кръстен на заслужилия майстор на спорта и носител на множество отличия от национални и международни турнири – Христо Ставрев, временно се помещава в залата за танци в новата спортна зала. Негов президент и основател е синът на легендарния ни борец – Тодор Карабашев. „Имаме уверението на кмета Георги Манолов, че през 2016 г. ще бъдат отпуснати средства за саниране на помещение, в което да е залата за борба. То се намира до спортната площадка в кв. Изгрев. В него, освен борците, ще тренират и състезатели по самбо, джудо, жиу-жицу и други бойни спортове. Амбициите ни са да възродим борбата в Свиленград. Навремето оттук са тръгнали едни от най-добрите борци в България“, сподели Карабашев.
Диляна ЦВЕТКОВА