14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт
Plamenn1Plamenn9-годишният Пламен Сарандиев мечтае да стане лекар
 
Третокласникът от ОУ „Иван Вазов“ Пламен Сарандиев възхищава всички с борбеността си. Голямата мечта на детето е да стане лекар като порасне. 9-годишното момче е приковано към инвалидна количка откакто се помни. Целият му живот досега преминава през болници и рехабилитационни центрове. Едва тримесечно бебе той посрещнал и се преборил с първото изпитание, което му поднесла съдбата. Бил е опериран от тумор на мидиастинума (пространство в гръдния кош, намиращо се между двата бели дроба и ограничено отпред от гръдната кост, отзад от гръбначния стълб и отдолу от диафрагмата). Това е изключително рядко заболяване, което може да се развие във всяка възраст, но най-често възниква между третото и петото десетилетие на човек. Оказало се, че Пламен бил първото бебе в България с такъв проблем. Злокачественото заболяване, което се активирало при задължителната трета ваксина за тази възраст, довело до парализа на крачетата на момчето. Опериран е в София от доц. Огнян Бранков. „Такава жажда за живот рядко се среща! Туморът бе обхванал белия дроб и гръбнака, дори бе издул гръбчето му като гърбица. Детето си отиваше, защото злокачественото образувание бе блокирало всичките органи. На два пъти го оперирах. Втория път треперех дали ще издържи. А то се пребори. Силен характер! Като влизахме при него в стаята, се усмихваше“, сподели тогава хирургът.
Силен характер... такъв е Пламен още от самото си раждане. Всеки, който се е докосвал до него, не може да не остане възхитен от борбеността на детето. Нито за миг той не губи вяра. Старае се да вдъхва кураж и на родителите си Петя и Станислав, които цели 6 години чакали появата му на бял свят. Имало е моменти, когато сме губили надежда, но Пламен винаги ни е давал сили да се борим и да продължим напред, споделя майка му. Тя говори за детето си с голяма гордост. „Не съм виждала друг да иска с такова желание да ходи на училище. Дори, когато сме на рехабилитация в Горна баня, той всеки ден се обажда на класната си Мария Михайлова, за да я попита какви уроци са взели и какво има за домашна работа. Без да го карам, сяда да учи“, хвали сина си Петя. Доволна от Пламен е и учителката му. „Много добре се справя с уроците. Добър ученик е, но най-голямо впечатление ми прави борбеността му“, сподели Мария Михайлова. Впрочем, преди Пламен да започне училище майка му много се притеснявала дали ще бъде приет от децата там, но безпокойството й било напразно. Съучениците му, а и всички останали, много го харесват. Приемат го като един от тях, а когато има нужда от помощта им, винаги са насреща. Това кара Пламен да не се чувства различен, за което споделя самият той. Директорката на школото Ася Райкова също взела присърце проблема на момчето. За да улесни достъпа му до училище, е кандидатствала по европейска програма, а с отпуснатите пари е изградена рампа. Тук е мястото да се подчертае, че в София, например, едва 4 училища са достъпни за деца с увреждане.
След Нова година на 9-годишното момче му предстои втора операция на крачетата. Преди време семейството закупило вертикализатор - уред, който застопорява тялото право, което помага да не се скъсят сухожилията и е профилактика срещу пълно осакатяване. Апаратът е правен по тялото на Пламен, специално и единствено за него. В България само две деца имат вертикализатор. С негова помощ преди две седмици видяхме първите стъпки на детето си, разказва с усмивка Петя. Лекарите и рехабилитаторите от Горна баня дават всичко от себе си, за да изправят на крака Пламен, благодарна е майката. Ако не всеки месец, то поне през месец ходят на раздвижване в тамошната клиника. За един 10-дневен курс обаче им били необходими около 1 000 лв., като само процедурите стрували по 76 лв. на ден. Нямали възможност да водят сина си ежемесечно, но като съберяли пари и веднага заминавали. През останалото време посещавали Отделението по физиотерапия в Свиленград. Непрекъснато правели раздвижване и у дома.
Както е казал народът, всяко усилие се възнаграждава. Има и още една максима: „На Коледа стават чудеса“. След предстоящата операция и постоянната рехабилитация лекарите дават надежда, че на 100 % Пламен ще се възстанови. В момента мускулите му функционират на 85 %. Поръчал съм на Дядо Коледа да ми донесе въдица с всички екстри към нея, сподели малчуганът. Водели го на риболов, но успявал да хване само дребни риби. Най-голямата му мечта обаче била да проходи. След като това станело щял да улавя много по-едри екземпляри.
Диляна ЦВЕТКОВА